Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) au dispus, ieri, printr-o ordonanţă dată în dosarul 54/2011, punerea sub învinuire a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar, a fostului şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) Viorel Comăniţă şi a fostului şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa Dan Florin Secăreanu, pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, conform unor surse judiciare citate de Mediafax. Dosarul amintit în care sunt anchetaţi cei trei a fost deschis pe numele omului de afaceri Radu Nemeş şi al soţiei acestuia, acuzaţi de evaziune fiscală în legătură cu importuri de produse petroliere. Şi Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, este învinuit în acest caz.
ACUZAŢII Conform aceloraşi surse, firmele controlate de Radu Nemeş şi soţia sa ar fi realizat importuri de produse petroliere, marfa fiind înregistrată în actele vamale cu o calitate inferioară celei reale. Prin această procedură ilegală s-ar fi urmărit plata unor taxe vamale mult mai mici, produsele petroliere fiind comercializate ulterior pe piaţa neagră cu sume mult mai ridicate. Aceasta este evaziunea fiscală cercetată de procurorii anticorupţie. Aceleaşi surse menţionează faptul că Blejnar, Comăniţă şi Secăreanu ar fi avut cunoştinţă de activităţile ilegale ale firmelor lui Nemeş, context în care fie nu au intervenit, fie le-au sprijinit.
PERCHEZIŢII Aproximativ 40 de descinderi au fost efectuate, ieri, de anchetatorii anticorupţie în acest caz. Zeci de persoane au fost duse la sediul DNA Bucureşti pentru audieri, unele dintre ele fiind administratori ai 24 de firme vizate de anchetă. Surse apropiate anchetei spun că Secăreanu a fost ridicat de oamenii legii tot ieri, în timp ce se deplasa cu maşina spre Bucureşti. Anchetatorii au blocat autoturismul acestuia în trafic, pe autostrada A2 Constanţa - Bucureşti, după un filaj care a început la Constanţa. Secăreanu a fost dus la locuinţa sa din Capitală, situată pe strada Delea Nouă, unde procurorii anticorupţie şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au efectuat o percheziţie în urma căreia ar fi fost ridicate 11 telefoane mobile, documente juridice, un laptop, mai multe stick-uri de memorie şi cărţi de vizită cu numele lui Petru Daniel Pitcovici, fost şef al DGA, implicat şi el într-un dosar de corupţie în care este anchetat de DNA alături de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Secăreanu le-ar fi spus anchetatorilor că unele dintre telefoane nu i-ar aparţine. De asemenea, oamenii legii au percheziţionat un autoturism de lux BMW X5, cumpărat în leasing prin firma mamei lui Secăreanu, DCD Export SRL, unde ar fi fost găsite diverse acte juridice, printre care şi o listă cu sms-uri. Anchetatori ar mai fi găsit două cărţi de vizită de la societăţile RBD Protect şi Romstrade, pe ambele fiind trecute numele lui Petru Daniel Pitcovici. Anchetatorii au menţionat că, până la acest moment, nu pot spune cu exactitate care este legătura dintre firmele respective, dar că astfel de elemente vor fi stabilite ulterior, pe parcursul anchetei penale. După finalizarea percheziţiilor, Secăreanu a fost dus la sediul DNA pentru audieri, dar nu a dat nicio declaraţie în faţa anchetatorilor, prevalându-se de dreptul la tăcere. Surse judiciare spun că Secăreanu şi Comăniţă ar fi fost reţinuţi 24 de ore pe bază de ordonanţă. Reamintim că scms. Dan Florin Secăreanu a ocupat funcţia de şef al SIPI Constanţa din 2009 până în 2011, când a fost transferat la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
În 2010, omul de afaceri Radu Nemeş a intrat în atenţia procurorilor constănţeni care au deschis pe numele său un dosar penal în care este acuzat alături de George Guliu de evaziune fiscală cu produse petroliere. Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2008 - aprilie 2009, în calitate de administratori ai SC Excella Real Grup Constanţa, Nemeş şi Guliu au înregistrat în contabilitatea societăţii operaţiuni fictive constând în achiziţia unor cantităţi de produse petroliere de la diferite societăţi fantomă. Anchetatorii au stabilit că Nemeş şi Guliu au înfiinţat SC Excella Real Grup Constanţa, au pus bazele unei rafinării în localitatea constănţeană Nicolae Bălcescu şi au demarat activitatea infracţională. „Ceea ce putem spune concret este că cei doi cumpărau motorină Euro 5, o duceau la rafinărie şi acolo, spun ei în documente, o combinau cu reziduuri şi obţineau un produs finit numit combustibil lichid greu (CLG), folosit la centralele termice şi scutit de plata taxelor către stat. În realitate, Nemeş şi Guliu duceau motorina în incinta rafinăriei, de unde o vindeau tot ca motorină, fără să plătească accize către bugetul de stat, prejudicul cauzat fiind de peste 500.000 de euro”, a declarat, la acea dată, procurorul de caz Zarafina Puiu. Pe 3 aprilie 2009, Parchetul a început urmărirea penală faţă de George Guliu şi faţă de SC Excella Real Grup, iar pe 7 mai 2009, şi faţă de Radu Nemeş. La scurt timp, procurorii au pus sechestru asigurător pe 43 de vagoane pline cu motorină Euro 5 destinate rafinăriei din Nicolae Bălcescu, pe 18 autocisterne găsite în parcarea rafinăriei, pe sediul firmei şi pe produsul petrolier descoperit în rezervoarele rafinăriei. Cantitatea de motorină Euro 5 confiscată a fost de 2.071.800 de litri, care a fost predată Oil Terminal şi valorificată. Procurorii au cerut efectuarea unei expertize tehnice pentru a stabili dacă rafinăria a funcţionat vreodată şi dacă utilajele de prelucrare puteau procesa motorina adusă de patroni.