Numeroşi cetăţeni din R. Moldova trăiesc din banii trimişi de cei care muncesc în străinătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Numeroşi cetăţeni din R. Moldova trăiesc din banii trimişi de cei care muncesc în străinătate

Externe 03 Aprilie 2009 / 00:00 410 accesări

Una dintre cele mai sărace foste republici sovietice se pregăteşte să desfăşoare alegeri legislative. Miza acestor alegeri este desemnarea viitorului preşedinte de către Parlament. Din 2001, ţara este condusă de fostul comunist Vladimir Voronin. R.Moldova, cu o frontieră de 33.700 de kilometri pătraţi, se învecinează cu Ucraina şi România, avînd o populaţie de 4,3 milioane de locuitori dintre care 64% moldoveni, 14% ucraineni, 13% ruşi şi 3,5% găgăuzi (turcofoni de religie ortodoxă). Diferendul cu Transnistria şi lipsa unor reforme viabile apasă greu asupra economiei acestei ţări. Circa 328.000 de cetăţeni moldoveni muncesc în străinătate, reprezentînd 25% din populaţia activă a acestei ţări, cei mai mulţi în sectorul serviciilor şi al construcţiilor, iar unii lucrează ilegal, potrivit cifrelor biroului Fondului Monetar Internaţional (FMI) din Chişinău.

Potrivit sondajelor, comuniştii ar urma să îşi păstreze majoritatea după opt ani la putere, în timp ce experţii denunţă accesul cu dificultate al opoziţiei la mass-media. Cu 36,2% din intenţiile de vot, potrivit unuia dintre cele mai recente sondaje dinaintea scrutinului, Partidul Comunist din Republica Moldova se menţine în frunte. La mare distanţă se află trei formaţiuni de dreapta dispuse să realizeze o alianţă: Partidul Liberal-Democrat (8,3%), Partidul Liberal (8,2%) şi Moldova Noastră (5,4%). Comuniştii şi liberalii ar putea fi singurii care vor trece pragul de 6% necesar intrării în Parlament şi ar putea să îşi repartizeze cele 101 de mandate la care aspiră cele 15 partide şi şase candidaţi independenţi. Aceştia ar putea să ajungă la un acord pentru formarea unei coaliţii, dacă nicio formaţiune nu obţine majoritatea absolută. Parlamentul va alege apoi în perioada 8 aprilie - 8 iunie noul preşedinte.

Ajunşi la putere în 2001 pe baza unui program pro-rus, comuniştii au operat în 2005 o schimbare radicală, întorcîndu-se către UE şi continuînd în acelaşi timp să menajeze Rusia, de care oficialii de la Chişinău rămîn foarte dependenţi, în special pentru gazul său şi pentru reglementarea conflictului din regiunea separatistă Transnistria. Comuniştii sînt foarte pro-europeni din motive pragmatice, R.Moldova primind un ajutor destul de important din partea UE pentru dezvoltarea economică.

Taguri articol


12