Numirea comisarilor pentru romi din trei oraşe italiene a devenit oficială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Numirea comisarilor pentru romi din trei oraşe italiene a devenit oficială

Externe 02 Iunie 2008 / 00:00 583 accesări

Autorităţile italiene au publicat, în Monitorul Oficial, cele trei ordonanţe de Guvern pentru numirea prefecţilor de Roma, Milano şi Napoli în funcţia de comisari extraordinari pentru criza romilor, relatează agenţia de presă APCOM în pagina sa electronică. Cei trei comisari - Carlo Mosca (Roma), Gian Valerio Lombardi (Milano) şi Alessandro Pansa (Napoli) - vor trebui să rezolve problema taberelor comunităţilor de nomazi în Lazio, Lombardia şi Campania. Cele trei ordonanţe prevăd şi acordarea a cîte un milion de euro pentru fiecare comisar, pentru primele intervenţii. Prefecţii-comisari vor avea prerogative excepţionale în ceea ce priveşte taberele de romi, pe care le pot muta. Comisarii vor putea şi să treacă peste birocraţie la distribuirea nomazilor în teritoriu. În ordonanţe mai sînt prevăzute recensăminte în taberele abuzive şi, în colaborare cu poliţia, adoptarea măsurilor necesare în cazul persoanelor care pot fi îndepărtate sau expulzate din Italia, adoptarea de măsuri vizînd demolarea taberelor abuzive şi preluarea terenurilor ocupate de acestea, măsuri de integrare a romilor, şcolarizarea minorilor şi garantarea măsurilor sanitare. Cei trei comisari vor putea adopta orice măsură necesară pentru depăşirea stării de urgenţă şi vor colabora cu autorităţile regionale şi cu Crucea Roşie pentru intervenţii umanitare şi pentru acordarea de asistenţă.

“Numirea prefectului de Roma, Carlo Mosca, în funcţia de comisar pentru romi este primul pas pentru a înfrunta în mod organizat criza persoanelor fără domiciliu fix”, a declarat primarul capitalei italiene, Gianni Alemanno, citat de cotidianul “Il Messagero”, în ediţia sa electronică. “Săptămîna viitoare mă voi întîlni cu prefectul Mosca pentru a evalua primele intervenţii din aria metropolitană a Romei”, a adăugat el. Potrivit ministrului italian de Interne, Roberto Maroni, la Roma există 90 de tabere mici de romi. “Guvernul Berlusconi a făcut în 20 de zile ceea ce Prodi nu a reuşit să facă în 20 de luni. Numirea prefectului Lombardi în funcţia de comisar este un pas fundamental pentru a gestiona criza romilor şi pentru a diminua prezenţa excesivă a lor în oraş şi, prin conducerea lor la frontieră, aşa cum sperăm”, a declarat viceprimarul de Milano şi însărcinat cu siguranţa, Riccardo De Corato. “Bineînţeles, vom citi cu atenţie ordonanţa, dar putem să spunem deja că autorităţile din Milano vor continua să garanteze colaborarea maximă, ca întotdeauna, după cum dovedesc şi diversele demolări de tabere ilegale din ultimele zile”, a dat asigurări el. Comisarul de Milano vorbise anterior de o “redistribuire a nomazilor”, concentraţi în prezent în capitala provinciei, pe tot teritoriul controlat de el. “Concentrarea lor în Milano este excesivă pentru că este vorba de o prezenţă ridicată într-un oraş cu o populaţie deja densă. Trebuie să îi mutăm în altă parte, unde problemele sînt mai puţin grave, în acord şi colaborare, pe cît posibil, cu alţi primari”, a explicat el. Autorităţile din Milano au efectuat, în ultimele zile, o serie de controale pe unele linii de transport în comun frecventate de străini, pentru a identifica imigranţii ilegali, vizaţi apoi de proceduri de expulzare. În 21 mai, cînd Guvernul italian a adoptat un pachet pentru siguranţă, viceprimarul De Corato a anunţat că poliţia din Milano dispune deja de o listă de 2.000 de nomazi care ar putea fi expulzaţi.

La Napoli situaţia este mai aparte, deoarece comisarul pentru romi Alessandro Pansa fusese anterior comisar pentru deşeuri, iar în această calitate, el face obiectul unei anchete care vizează presupuse fapte de trafic ilegal cu deşeuri şi fals în acte publice. Oficialul s-a declarat “complet liniştit” şi a respins o eventuală demisie. Napoli şi întreaga regiune Campania se confruntă, de 14 ani, cu o criză recurentă a deşeurilor. Mafia napolitană, Camorra, este acuzată adesea pentru această criză, dar şi lipsa gropilor de gunoi, a incineratoarelor şi a trierii deşeurilor reprezintă cauze ale acestei situaţii. Soluţionarea problemei deşeurilor de la Napoli a fost una dintre principalele promisiuni făcute de noul premier Silvio Berlusconi în campania electorală, iar prima şedinţă a guvernului său a avut loc, în mod simbolic, în acest oraş. La finalul acesteia, Berlusconi a anunţat un set de măsuri, în special trecerea sub protecţia armatei a depozitelor de gunoi şi simplificarea procedurilor pentru deschiderea de noi asemenea centre.



12