Eşichierul politic pare zilele astea o acuarelă ciudată, un soi de tablou cu contururi vagi şi imprecise, mereu în schimbare. Dornici de senzaţional, unii au început să descrie situaţia actuală ca pe un naufragiu, cu USL pe post de Titanic, gata să se izbească de icebergul numit Ministerul Justiţiei. Dacă e să ne luăm după cârcotaşi, mai avem puţin şi o să vedem un naufragiu în direct. Într-o ţară dominată atâţia ani de interese absconse, dosare de tot soiul, orgolii şi dorinţe de putere, e firesc să pară că schimbarea este înceată. Se vede treaba că oamenii nu mai au răbdare. Ştiţi cum se spune, \"schimbarea domnilor, bucuria nebunilor\". Ziua de ieri a început cu speculaţii şi cu vorbe puse în gura premierului Victor Ponta pe marginea nominalizării Laurei Codruţa Kovesi la DNA. Acesta însă şi-a văzut de treabă şi a mers la o întâlnire cu secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) unde a avut o discuţie pe marginea procedurii de numire a şefilor de la Parchete.
PROCEDURA, BAT-O VINA... După întâlnire, conştient că presa e chitită pe aflarea de nume, Ponta a spus că nu s-a vorbit despre nominalizări. El a precizat că a propus Consiliului o procedură directă, în care, ca ministru interimar, să formuleze propuneri, candidaţii să fie audiaţi la CSM, iar preşedintele să numească. Ponta a explicat însă că secţia de procurori a CSM a avut o altă opţiune, pe care el nu poate decât să o respecte. Urmează să fie organizată procedura stabilită de fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru cu Comisia Europeană, care prevedea depunerea de candidaturi. \"Nu ştiu când vom avea o nominalizare, probabil voi numi un nou ministru al Justiţiei, care să stabilească şi să conducă toate procedurile privind desemnarea noilor şefi ai Parchetelor\", a punctat Ponta. În acelaşi timp, el a arătat că urmează să aibă o discuţie cu co-preşedintele USL, Crin Antonescu, pentru a stabili viitorul nume pentru preluarea portofoliului de la Justiţie. Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie. După discuţiile cu cei de la CSM, Ponta trebuia să discute cu Băsescu, însă el a renunţat la întâlnire, spunând că îl va informa telefonic pe preşedinte despre concluzii, cu menţiunea că nu va exista \"o procedură rapidă\". La rândul său, preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a confirmat că nu au fost pronunţate nume ca propuneri pentru şefia parchetelor, ci au fost reiterate exigenţele privind candidaţii, legate de experienţă managerială, portofoliu profesional şi reputaţie. În opinia ei, procedura de selecţie trebuie \"formalizată prin ordin de ministru\", pentru a satisface exigenţele Comisiei Europene şi ale sistemului judiciar.
UN NOU MINISTRU Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că liberalii îşi vor asuma în continuare Ministerul Justiţiei, iar persoana pe care i-o vor propune premierului va fi decisă în şedinţa de astăzi a Biroului Politic Naţional al partidului. Liderul PNL a evitat să dezvăluie pe cine va propune pentru acest portofoliu, dar a menţionat că viitorul ministru va trebui să urmeze procedurile recomandate de Comisia Europeană în ceea ce priveşte propunerea procurorilor şefi.