Numismatica, o pasiune costisitoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Numismatica, o pasiune costisitoare

Cultură 08 Iulie 2008 / 00:00 1667 accesări

De la începutul acestui an, Banca Naţională a României a emis pentru colecţionarii împătimiţi două seturi numismatice şi trei monede din argint. Seturile sînt dedicate poetului latin exilat în vechiul Tomis, Publius Ovidius Naso şi, respectiv, Summitului NATO de la Bucureşti, organizat în perioada 2-4 aprilie 2008. Monedele din argint sînt consacrate unor momente aniversare variate. Prima monedă aniversară care a apărut în acest an este cea dedicată celor 150 de ani de la emiterea primei mărci româneşti, celebrul „Cap de bour“, una dintre cele mai bine cotate mărci în filatelia mondială. Rămînînd în sfera colecţionarilor, fie ei numismaţi sau filatelişti, ca o încununare a acestui moment aniversar, trebuie amintită recenta manifestare care a avut loc la Bucureşti, Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO 2008. Cea de-a doua monedă emisă în luna iunie este cea consacrată veacului care se împlineşte de la naşterea economistului Costin Kiriţescu.

Începînd de ieri, Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 500 de ani de la realizarea primelor tipărituri de pe teritoriul românesc, la Mănăstirea Dealu. Tirajul acestei emisiunii este de 500 de exemplare. Potrivit descrierii făcute de BNR, aversul monedei care serbează cinci secole de la realizarea primelor tipărituri pe teritoriul ţării româneşti prezintă, în partea dreaptă, decoraţiunea frontispiciului unei pagini din Liturghierul tipărit de Macarie în 1508, textul „500 de ani de tipar pe teritoriul românesc“ , precum şi anul de emisiune – 2008. În partea stîngă, moneda prezintă inscripţia „România“, stema României şi valoarea nominală - 10 LEI. Reversul prezintă, în partea de sus, incinta Mănăstirii Dealu şi inscripţiile „1508“, respectiv „Mănăstirea Dealu“, iar in partea de jos, sub un arc de piatră ornamentat, imaginea a doi tipografi din secolul al XVI-lea.

Monedele emise de BNR sînt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sînt însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi a Casierului central. Monedele sînt prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Punerea în circulaţie în scop numismatic a monedelor se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Numismaţii din Constanţa care doresc să îşi îmbogăţească, la rîndul lor, colecţiile trebuie să ia drumul Capitalei pentru a intra în posesia monedelor. Potrivit numismatului Bogdan Mihai din cadrul Fundaţiei Culturale „Ovidiu“, în Constanţa există aproximativ 70 de colecţionari. A fi numismat este o pasiune costisitoare, după cum susţine Bogdan Mihai, iar mondele sînt şi scumpe, dar şi emise într-un tiraj destul de mic: „Nu-şi mai poate permite oricine să-şi facă o colecţie de numismatică. Monedele sînt foarte scumpe, pentru că ele se editează într-o serie strictă: se bat 250 de bucăţi de aur, 500 de argint şi 1000 de tombac cuprat“.

Taguri articol
BNR


12