„Nunta la români”, expoziţie la Muzeul de Artă Populară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Nunta la români”, expoziţie la Muzeul de Artă Populară

Cultură 20 Iunie 2007 / 00:00 1160 accesări

Constănţenii, dar şi turiştii aflaţi, în această perioadă, pe litoral, pot vizita, la Muzeul de Artă Populară, o inedită expoziţie, „Nunta la români”. „Expoziţia a fost programată în plin sezon estival, iunie şi iulie, datorită importanţei acestei tematici, care cuprinde obiceiuri pentru toate zonele etnografice ale ţării, din Transilvania, Moldova, Muntenia şi Oltenia pînă în Dobrogea”.

În expoziţie sînt prezentate obiecte care fac parte din colecţiile instituţiei muzeale de la malul mării, care este de cuprindere naţională. Vizitatorii vor viziona etapele ceremonialului de nuntă, de la peţit la logodnă şi pînă la nunta propriu-zisă. Peţitul, care reprezintă o etapă premergătoare ceremonialului de nuntă în sine, este reprezentat la Muzeul de Artă Populară prin expunerea unor obiecte care fac parte din zestrea miresei, dar şi care sînt oferite de aceasta mirelui. De asemenea, în cadrul acestui ceremonial, fetele ofereau flăcăilor ştergare, cămăşi de noapte şi diferite alte obiecte de vestimentaţie.

Expoziţia este completată de costumele de naşi din zona Muscelului, care scot în evidenţă motive viu colorate, brodate manual. În expoziţia temporară este prezentat şi un costum de mireasă special, foarte vechi, purtat de renumita ţesătoare Maria Spiridon.

O notă aparte este dată expoziţiei de costumele de mire şi mireasă purtate de aromânii din Dobrogea, alături de acestea fiind prezentat şi tradiţionalul steag. „Lăzile de zestre conţin ţesături din toate zonele etnografice ale ţării, în care sînt incluse piesele cu care fata pleca la noua sa casă”, a explicat muzeograful Cerasela Dobrinescu.

Taguri articol


12