Cei care au văzut filmul „Nunta mută“ îşi pot imagina cum a decurs o inspecţie în teren a primarului Constanţei, Radu Mazăre, care a mers, vineri, să verifice stadiul lucrărilor a două proiecte de anvergură care se derulează în staţiunea Mamaia: promenada turistică ce include şi amenajarea piaţetelor Perla şi Cazino şi pasarelele pietonale ce sunt în curs de amenajare în zonele Sat de Vacanţă, Cazino şi hotel Rex. Discuţiile cu constructorii s-au purtat pe muteşte, fix ca în filmul amintit. Primarul nu a scos niciun cuvânt, ci doar a gesticulat. I-a atenţionat pe constructori prin semne că trebuie să respecte termenele şi i-a întrebat când vor fi gata lucrările, tot prin semne. Pentru a se face mai bine înţeles, Mazăre a scos un calendar pe care le-a arătat că trebuie să fie într-un stadiu cât mai avansat la 1 mai şi apoi la 15 mai. O bătaie insistentă pe ecranul ceasului i-a făcut pe constructori să priceapă că trebuie să se mişte cât mai repede, nu de alta, dar la 1 mai vor veni turiştii şi nu ar fi bine să găsească mormane de moloz sau de materiale de construcţii în zonele în care se lucrează. Şi, chiar dacă ar putea părea ciudat, primarul chiar s-a înţeles cu lucrătorii de pe şantier. Mazăre şi-a făcut apariţia îmbrăcat sport, pe o bicicletă, în zona Cazino şi a inspectat promenada, pornind de la capătul telegondolei până la pasarela pietonală de la Satul de Vacanţă, alături de jurnalişti şi de directorul Direcţiei Programe şi Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanţa, Ani Merlă.
STADIUL LUCRĂRILOR Dacă ar fi jucat „mim”, echipa primarului ar fi câştigat concursul, pentru că răspunsurile constructorilor au venit prompt. La început a fost mai greu, până când aceştia s-au obişnuit cu lipsa cuvintelor şi cu gesturile primarului, dar apoi comunicarea a mers ca unsă. Evident că există şi un motiv pentru care primarul a dorit să folosească doar comunicarea non-verbală în „dialogul” cu responsabilii lucrărilor. „Am mai vorbit în 2011, când israelianul (Avraham Morgenstern - n.r.) lucra la blocurile pentru tineri, şi procurorii au interceptat că m-am întâlnit şi am vorbit cu el şi am ţipat la angajaţi să grăbească autorizaţiile de construcţie întrucât, zic ei, încercam să-i demonstrez că eu sunt ăla jupân şi trebuie să primesc şpaga. Nu mai vorbesc cu niciun contractor şi cu niciun potenţial investitor în Constanţa. Cum să mai fac asta când am stat la beci pe motiv că am vorbit cu el şi omul a participat la licitaţie? Voi comunica cu ei în scris“, a explicat primarul.
ÎNTREBAT DACĂ ŢINE DOLIU PENTRU CINEVA, LA FEL CA ÎN FILMUL „NUNTA MUTĂ“, MAZĂRE A EXPLICAT CĂ ŢINE „PENTRU ŢARA ASTA, CARE A AJUNS O ŢARĂ DE HOMOSEXUALI. S-A AJUNS SĂ SE VORBEASCĂ ÎN ŞOAPTĂ, LA URECHE“.
Prin urmare, Mazăre a ales comunicarea non-verbală. Prima „discuţie“ a fost purtată cu directorul SC Mobitom SA, Constantin Văduva, care a răspuns astfel gesturilor primarului: „Până în 28 aprilie terminăm de betonat toată zona piaţetei de la Cazino, pornind de la Victoria, şi inclusiv piaţeta care va fi pavată. Şi piaţeta de la Perla va fi pavată până la 1 mai. Betoanele sunt turnate, pavarea - începută, iar pe sectorul de promenadă de la Cleopatra până la Victoria se toarnă asfalt şi până în 15 mai va fi asfaltat şi trotuarele vor fi betonate“. Primarul a mimat alergatul în semn că trebuie să se mişte mai repede, iar răspunsul a venit prompt: „Alergăm ca să ne încadrăm în termen“.
SOLUŢII PENTRU CONTINUAREA LUCRĂRILOR După câţiva paşi făcuţi în zona Cazino, primarul a plecat pe bicicletă spre piaţeta Perla. Acolo, iar calendar, iar ceas, iar a fost mimată alergarea în semn că trebuie să se mişte mai rapid şi aşa s-a încheiat discuţia cu reprezentantul constructorului. Primarul a făcut câţiva paşi şi a vorbit din nou cu presa: „La promenada de la Perla, lucrările sunt un pic întârziate“. Aşa se face că, cel mai probabil, lucrările nu vor fi terminate până la 15 mai, aşa cum şi-a propus administraţia locală, iar după această dată, constructorii nu vor mai putea lucra. Din acest motiv, primarul a precizat că va discuta cu premierul Victor Ponta pentru a vedea în ce măsură va putea fi adoptată iniţiativa legislativă a parlamentarilor PSD prin care să se lase la latitudinea primarilor ce lucrări pot continua şi în perioada sezonului estival. „Trebuie să găsim o soluţie (cel mai probabil o Hotărâre de Guvern), pentru că la 15 mai vom opri lucrările integral şi, în psihoza care există în România, nimeni nu are curajul să depăşească nici măcar cu o oră această dată“, a mai spus Mazăre. În periplul său, primarul s-a întâlnit şi cu agenţii economici care i-au explicat că fac investiţii, dar că nu vor veni turiştii la ei dacă nisipul va rămâne pe zona de promenadă. Aşa că a venit răspunsul constructorului: „La 1 mai, zona va fi pregătită de asfaltare. Se va circula doar pietonal pe o porţiune. În 15 mai va fi asfaltat tot sectorul“. Plimbarea s-a încheiat la pasarela pietonală, unde lucrările sunt aproape de finalizare. Mazăre a precizat că, la 1 mai, pasarela „iaht“ va fi funcţională şi tot de atunci vor fi ridicate restricţiile auto din zona Satului de Vacanţă.
Carnavalul de la Mamaia, pe panouri
În piaţeta Perla, primarul a explicat că pe zonele în care există pavele mai închise la culoare, care sunt pentru trafic greu, vor trece, la vară, carele alegorice. „Vor fi şi stâlpi, foarte înalţi, de 10 metri aici şi în zona Cazino, pentru a putea intra cu carele alegorice. Până la vară vom pune şi panouri de 12 mp pe care se vor putea privi spectacolele de pe scenă de către cei care nu au loc în piaţetă. Am constatat, la carnaval, că oamenii nu mai aveau loc în piaţă. Aşa că vor putea privi pe aceste LCD-uri mari spectacolul pe care îl va face fiecare trupă pe fiecare car“, a explicat primarul.
Parcele revendicate în piaţeta Perla
Chiar dacă pregătirile pentru ca piaţeta Perla să arăte impecabil vara aceasta sunt în toi, vor exista două porţiuni care vor face notă discordantă cu aspectul general al zonei. Şi asta pentru că două parcele care însumează aproximativ 600 mp au fost notificate de persoane care au depus cereri de retrocedare. Cu toate astea, primarul Radu Mazăre spune că îi este frică să vorbească cu cei care au depus cererile şi să le propună să le dea alte loturi în altă parte sau să cadă la învoială cu ei. „E o chestiune destul de complicată şi, în ziua de azi, eu nu mai fac aşa ceva. Deocamdată au rămas aşa pentru că, dacă punem o cărămidă acolo, e caz penal - îmi pun cătuşele. Eu nu am curaj să propun vreun schimb“, a explicat Mazăre. Amintim, totodată, că, în urmă cu puţin timp, viceprimarul Decebal Făgădău declara că starea generală a funcţionarilor din Primărie este una de teamă. Tuturor angajaţilor le este frică să semneze pe orice document, pentru a nu fi chemaţi să dea cu subsemnatul pentru orice hârtiuţă pe care şi-au pus iscălitura.