NUNTĂ ŞI MOMENT DE RECULEGERE Guillaume, marele duce moştenitor al Luxemburgului s-a căsătorit religios, sâmbătă, cu contesa belgiană Stephanie Marie Claudine Christine de Lannoy, la o zi după ceremonia civilă. Ceremonia religioasă catolică, susţinută în limbile franceză şi engleză, de arhiepiscopul de Luxemburg, Jean-Claude Hollerich, a debutat în jurul orei 09.00, la catedrala Notre-Dame din capitala acestui ducat. Contesa Stephanie de Lannoy, de 28 de ani, cea mai mică dintre cei opt copii ai unei străvechi familii aristocrate belgiene, şi-a făcut intrarea în catedrală la braţul fratelui ei cel mare, Jehan. Mireasa a purtat o rochie creată de designerul Elie Saab, din dantelă de culoarea fildeşului, cu broderii din fire de argint şi un voal din mătase albă decorat cu o broderie asemănătoare, lung de patru metri. Actualul Mare Duce Henri de Luxemburg, îmbrăcat în uniformă militară, a fost însoţit la ceremonia religioasă de sâmbătă de mătuşa lui, contesa Stephanie, sora contesei Alix de Lannoy, mama miresei. Din păcate, aceasta a decedat la sfârşitul lunii august, iar ceremonia religioasă a debutat, de altfel, cu un minut de reculegere ţinut în memoria ei. Tot în semn de omagiu, mireasa a purtat inelul de logodnă al mamei sale. Marele duce moştenitor Guillaume, care va împlini în curând vârsta de 31 de ani, a purtat la ceremonia religioasă tot o uniformă militară şi a intrat în catedrală la braţul mamei sale, Marea Ducesă Maria-Teresa, care a purtat o rochie roşie.
Cu o oră înainte de începerea ceremoniei religioase de sâmbătă, prinţi şi prinţese provenind din monarhiile europene şi orientale au coborât din limuzine clasice şi câteva microbuze verzi, pentru a parcurge un lung covor roşu până la intrarea în catedrală, sub un soare strălucitor şi o temperatură deosebit de ridicată pentru acest anotimp. Astfel, prinţesa Caroline de Monaco, prinţul Edward, al treilea fiu al reginei Marii Britanii, prinţul moştenitor Naruhito al Japoniei i-au precedat pe regele Belgiei, Albert al II-lea şi soţia sa, regina Paola, care au legături de familie strânse cu monarhia luxemburgheză. Aceştia au fost însoţiţi de regele Norvegiei, Harald al V-lea şi de regina Sonja, prinţul Hans-Adam al II-lea din Liechtenstein şi de prinţesa din Liechtenstein, regina Beatrix a Olandei, regina Margrethe a Danemarcei şi prinţul consort Henrik, regina Silvia a Suediei şi de prinţesa Lalla Salma, soţia regelui Mohammed al VI-lea din Maroc. Numeroşi prinţi şi prinţese dar şi alte personalităţi au fost invitate: prinţul Frederik şi prinţesa Mary din Danemarca, prinţesa moştenitoare Victoria a Suediei şi prinţul Daniel, prinţul Felipe de Asturia şi prinţesa Letizia, prinţul moştenitor al Olandei, Willem-Alexander şi soţia lui, prinţesa Maxima, dar şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Familia Regală a României a fost reprezentată de principesa Margareta şi principele Radu. La dorinţa mirilor, ca o notă modernă adusă acestei ceremonii, la slujbă au asistat şi 270 de luxemburghezi ”de rând”.
NOTĂ DE MODERNISM După ceremonia religioasă de sâmbătă, mirii au salutat mulţimea de la balconul Palatului Marelui Ducat, unde a avut lor un dejun oficial pentru invitaţi. Animaţii muzicale, un foc de artificii şi concerte gratuite au transformat această căsătorie într-un eveniment popular, chiar dacă multe voci au criticat costurile de organizare de 350.000 de euro, suportate de stat şi alte 317.000 euro suportate de primăria oraşului Luxemburg.
Cei doi miri s-au cunoscut în Germania, în urmă cu opt ani, prin intermediul unui prieten comun, însă relaţia lor a început abia în urmă cu trei ani, iar public s-a aflat de ea doar la sfârşitul lunii aprilie, când s-a anunţat logodna celor doi. Contesa Stephanie de Lannoy, care va primi cetăţenia luxemburgheză şi va renunţa la cea belgiană, doreşte să continue să ducă o viaţă simplă, în ciuda căsătoriei sale cu viitorul mare duce al Luxemburgului.