Nu-ți transforma vacanța la mare în înmormântare! Ascultă-ți salvamarul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Șirul tragediilor pe litoral continuă

Nu-ți transforma vacanța la mare în înmormântare! Ascultă-ți salvamarul!

Eveniment 21 August 2018 / 16:48 3243 accesări

21 de înecați și, probabil, alte zeci de persoane salvate de la o moarte sigură. Cam acestea ar fi cifrele unei statistici negre a acestei sezon estival. Turiștii inconștienți și teribiliști ignoră cu desăvârșire toate avertismentele salvamarilor și ale salvatorilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța. Se aventurează în valurile Mării Negre chiar și când este arborat steagul roșu și mor pe capete. Ba mai mult, unii dintre ei își negociază viața cu salvamarii, dovedindu-se de o prostie înfricoșătoare. Atât salvamarii, cât și toate celelalte autorități, par să fi epuizat toate resursele de prevenție.

Prostia, inconștiența și teribilismul multor turiști veniți pe litoral par să nu aibă limite. Până la data de 21 august, în toate stațiunile de pe litoral s-au înregistrat 21 de înecați și, probabil, alte zeci de persoane au fost salvate de la o moarte sigură în apele Mării Negre. Oamenii avizi de soare și bălăceală par a fi incapabili să înțeleagă că apa le poate aduce moartea, că salvamarilor le-a fost dată o misiune aproape imposibilă și că, uneori își pun în pericol propriile vieți încercând să salveze oameni care își negociază la sânge viața. Cum poți salva pe cineva care refuză să conștientizeze că marea înseamnă și moarte, nu doar un mijloc de răcorire după câteva ore petrecute la soare?

Doar marți, 21 august, până la orele după-amiezii își pierduseră viața trei oameni. Un tânăr în vârstă de 18 ani a murit înecat la Olimp. Tânărul a intrat să facă baie în ciuda faptului că steagul roşu a fost arborat pe mai multe plaje. La faţa locului a ajuns şi elicopterul SMURD, pentru a-l transporta pe tânăr la spital, dar, în ciuda manevrelor de resuscitare făcute de salvamari şi de cadrele medicale, viaţa acestuia nu a mai putut fi salvată. La scurt timp, un apel prin 112 i-a adus pe salvatori la Costinești. Un bărbat de aproximativ 40 de ani a fost scos din valurile mării. A fost resucitat o bună bucată de timp, însă, din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru el, fiind declarat decedat. Nu a durat prea mult, că telefonul 112 a zbârnâit din nou. De data aceasta, se solicita o intervenție pentru o plajă din Mamaia. Un bărbat de aproximativ 60 de ani a fost scos din apele mării inconștient. Și el a fost declarat mort.

Cazuri de genul acesta se înregistrează zilnic. Mai toate se sfârșesc tragic. De ce ai vrea să-ți transformi vacanța pe litoral în înmormântare? Pentru un om rațional, toate avertizările salvamarilor și militarilor de la ISU ar fi suficiente. De ce nu sunt suficiente și pentru turiști? Care este explicația? Toate autoritățile par să fi epuizat toate resursele de prevenție.

„OAMENI BUNI! MAREA NU IARTĂ GREȘELILE ŞI TERIBILISMUL! Câți dintre cei dragi nouă trebuie să îşi mai piardă viața în apele Mării Negre?“ - ultimul apel postat pe pagina oficială a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța este aproape disperat.

Vacanța nu înseamnă inconștiență

Și salvamarii, și militarii ISU se plâng că avertismentele lor sunt ignorate total. Deşi steagul roşu - care interzice scăldatul în mare (!!!) a fost arborat pe mai multe plaje, zile la rând, iar salvamarii îi avertizează pe turişti să nu intre în mare, seria tragediilor provocate continuă. Coordonatorul salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteş, a explicat în cadrul unei emisiuni radio, că steagul roșu va rămâne arborat și săptămâna viitoare. „S-au pornit curenții radiali, acei curenți care lovesc malul și se reîntorc spre larg. Avem probleme mari, mai ales cu turiștii care nu respectă nici minimul: să fie atenți! Fără saltele în apă! Nu au ce căuta cu saltele, cu mijloace gonflabile, plutitoare, mai ales acum când curentul te trage. Sunt și acei curenți longitudinali, care merg de-a lungul malului. Turistul trebuie să știe un singur lucru: să nu se chinuie să înoate împotriva curentului și să se îndrepte către mal, nu! Trebuie să încerce să înoate paralel cu malul pentru a ieși din acel curent periculos, să își dozeze efortul, să respire și să ridice mâna din apă să fie văzut de la mal pentru a putea fi localizat și salvat“, a explicat Vasile Borteș pentru Radio Constanța.

Dacă lupta cu valurile este dificilă, lupta cu prostia omenească este una și mai grea. De zeci de ori pe zi, dacă nu de sute, salvamarii îi scot din apă pe oameni, explicându-le că e periculos să se îmbăieze. Se întorc cu spatele și turistul inconștient este din nou în apă. Ba mai mult, râde și își încurajează copilul să înoate în apele învolburate. Salvamarii nu au la îndemână niciun instrument coercitiv să împiedice sau să pedepsească un astfel de comportament de-a dreptul irațional. Vasile Borteş a sugerat că ar fi binevenită o lege aspră care să-i descurajeze pe oamenii de acest gen.

„Steagul roșu trebuie respectat! E steag roșu? Nu intri în apă! Nu știu… în momentul în care o să fie steag roșu, eu o să îmi retrag oamenii de pe plajă și atunci să văd cine mai are curajul să intre în apă. Trebuie să se hotărască odată, să avem o legislație care să fie foarte bine pusă la punct, să poată fi amendați turiștii care încalcă regulile. Așa cum nu se trece pe culoarea roșie a semaforului, așa trebuie să știe și turistul care se află pe malul mării, nu are ce căuta în mare când este arborat steag roșu“, a declarat acesta pentru Radio Constanța.

Cele mai negre plaje

O parte din tragediile litorale au avut loc la Eforie Nord, altele pe plajele din Mamaia Nord. Nu lipsesc de pe lista neagră nici plajele din Olimp și Neptun, ba chiar și cea de la Modern, unde cu greu se poate îneca cineva căci pe o lungime de sute de metri apa îi vine până la genunchi unui copil de 7-8 ani. Și totuși s-a întâmplat. Un copil de 11 ani și-a pierdut viața printre stabilopozi, la începutul lunii august. Potrivit salvamarilor, cei mai vulnerabili când marea este agitată sunt copiii. La o greutate de 25 de kilograme, un copil este dus spre larg aproape 100 de metri în mai puţin de două minute. Nu are nicio şansă, susțin cei care se luptă cu valurile și turiștii inconștienți, implorându-i aproape pe părinți să-și țină copiii pe nisip, sub strictă supraveghere.

Una dintre zonele care îi pot păcăli până și pe salvamari este în Eforie Nord. Se pare că, în ultima vreme, țărmul stațiunii se modifică la fiecare furtună, așa că nimeni nu știe când și unde mai poate apărea câte o groapă periculoasă pe fundul mării. În plus, stațiunea geme de turiști, plajele sunt arhipline, iar cei 30 de salvamari care supraveghează cei 3 kilometri de plajă nu reușesc să vadă chiar fiecare mișcare a fiecărui turist. Dacă la aceste ingrediente adăugăm și prostia infinită a celor mai mulți dintre turiști, obținem rețeta perfectă a tragediei litorale.

Așa că, dacă ești turist pe litoral și nu vrei să-ți transformi vacanța în înmormântare, ascultă-ți salvamarul!



12