Alimentaţia are un rol determinant în ceea ce priveşte sănătatea, este conformă cu vîrsta şi trebuie să se adapteze în permanenţă nevoilor calorice ale organismului. Susţinută de activitate fizică, alimentaţia potrivită contribuie semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii, menţinerea unei bune stări de sănătate şi creşterea duratei medii de viaţă. O alimentaţie echilibrată presupune reprezentarea optimă a principiilor nutritive de bază (proteine, glucide, lipide, vitamine şi elemente minerale) în fiecare zi, iar nutriţioniştii susţin că toate acestea le putem procura din cereale integrale. „Cerealele integrale se recomandă în alimentaţia zilnică, fiind o alegere sănătoasă atît pentru micul dejun cît şi pentru cele două-trei gustări recomandate. Acestea constituie o sursă bună de fibre alimentare, sînt alimente cu un index glicemic mic şi au o contribuţie majoră, prin aportul vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin, la menţinerea unui echilibru nutriţional”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice ”Nicolae Păulescu”.
În timpul procesului de măcinare, se înlătură o mare parte a boabelor de cereale (coaja şi germenii), fapt ce determină scăderea valorii nutritive a acestora. În schimb, cerealele integrale sînt o sursă bogată de fibre, antioxidanţi, vitamine, minerale, carbohidraţi complecşi şi fitonutrienţi. Consumul zilnic de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de apariţie a unor afecţiuni cu mare incidenţă în rîndul populaţiei în ultimii ani - obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare şi neoplaziile. “Existenţa numărului crescut de cazuri de obezitate, dar şi de diabet zaharat tip 2, sugerează necesitatea unei strategii nutriţionale”, a precizat Radulian. Consumul de acest tip de cereale este inclus în recomandările pentru prevenirea diabetului zaharat. La consumul a 3 porţii de cereale integrale zilnic, riscul de apariţie a obezităţii este redus între 21 – 27% şi, în plus, aportul de cereale integrale este asociat cu îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină. Din 2002, cerealele integrale sînt incluse în recomandările Asociaţiei Americane pentru Diabet vizînd dieta de tipul 1, cît şi în tipul 2 de diabet zaharat. Studiile epidemiologice au demonstrat că cerealele integrale contribuie la reducerea nivelului colesterolului şi, prin urmare, la scăderea cu 27 - 37% a riscului de evenimente coronariene atît la bărbaţi, cît şi la femei. În plus, cerealele integrale realizează absorbţia unor substanţe toxice sau cu potenţial carcinogenetic, existînd o corelaţie inversă între aportul de fibre şi apariţia neoplasmului de sîn. Studiile clinice arată că persoanele care consumă zilnic alimente ce conţin cereale integrale, ca parte a unei alimentaţii echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, au o probabilitate mai mică de a înregistra în timp creşteri în greutate, iar incidenţa obezităţii în rîndul celor care consumă trei sau mai multe porţii de cereale integrale pe zi este mai scăzută .