O aderare a Bulgariei la Schengen separat de România este în afara discuţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O aderare a Bulgariei la Schengen separat de România este în afara discuţiei

Externe 10 Decembrie 2010 / 00:00 407 accesări

O aderare separată a Bulgariei la spaţiul Schengen este în afara discuţiei, au declarat experţi pentru EurActiv, după ce Franţa şi-a reiterat opoziţia faţă de aderarea Bulgariei şi României în martie 2011. Aderarea la Schengen este o prioritate pentru cele două state, notează EurActiv. În Bulgaria, premierul Boiko Borisov a ales deliberat să nu critice Parisul pentru expulzarea romilor bulgari, sperând că, în schimb, Franţa nu se va opune aderării ţării sale la Schengen. Însă, experţii au spus că nu se pune problema unei aderări separate a Bulgariei. În prezent, Grecia este separată teritorial de restul spaţiului Schengen, iar prin aderarea Bulgariei şi României, cei care vin din Grecia ar putea ajunge în restul UE fără controale la graniţe. De fapt, aceasta este principala îngrijorare a secretarului de Stat francez, a declarat un diplomat european. Într-adevăr, graniţele permisive ale Greciei cu Turcia ar putea deveni un obstacol pentru Bulgaria şi România, care vor să adere la Schengen în martie. Un punct de trecere preferat de imigranţii ilegali, la Nea Vyssa–Orestiada, se află la doar câţiva kilometri de graniţa Grecia-Bulgaria. Deocamdată, graniţele Bulgariei sunt bine păzite, dar când Bulgaria şi România vor adera, graniţa Grecia-Bulgaria s-ar putea să nu mai fie păzită şi situaţia s-ar putea schimba, au avertizat experţii.

Secretarul de Stat francez Laurent Wauquiez a reluat, miercuri, în faţa deputaţilor francezi, argumentul că România nu ar fi capabilă să controleze bine graniţa estică a UE, dacă ar adera la Schengen, pentru că nu recunoaşte graniţa cu R. Moldova şi acordă paşapoarte pentru cetăţenii moldoveni. ”Franţa spune, simplu, că, fireşte, uşa nu este închisă pentru România şi Bulgaria, dar este necesar ca nişte criterii simple să fie respectate”, a precizat oficialul, reluând poziţia exprimată de predecesorul său în funcţie, Pierre Lellouche. ”Primul criteriu este simplu, acela că trebuie să fim siguri pe frontierele noastre”, a spus Wauquiez, notând că ”România nu recunoaşte frontierele cu R. Moldova, dat fiind fluxurile care trec. Noi recunoaştem o frontieră cu R.Moldova: este deci o problemă, un obstacol în aderarea în prezent a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Dacă le încredinţăm frontierele noastre, este legitim să avem toate garanţiile că aceste frontiere vor fi păzite cu grăniceri în măsură să exercite vigilenţa la care avem dreptul să ne aşteptăm. În prezent nu se întâmplă aşa. Deocamdată activitatea nu este satisfăcătoare”.

În septembrie, premierul bulgar, Boiko Borisov, a sugerat, în contextul polemicilor despre romi, că Bulgaria ar trebui disociată de România în privinţa aderării la Schengen, deşi cele două ţări şi-au propus, printr-o serie de acorduri, să acţioneze pentru a intra simultan în Schengen, în martie 2011.

Taguri articol


12