O aderare parţială a Bulgariei la Schengen nu ar fi o idee bună

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O aderare parţială a Bulgariei la Schengen nu ar fi o idee bună

Externe 25 Februarie 2011 / 00:00 647 accesări

Aderarea parţială a Bulgariei la Spaţiul Schengen nu este o idee bună, apreciază raportorul Parlamentului European (PE) Carlos Coelho. În luna ianuarie, secretarul de stat român Marian Tutilescu afirma că preşedinţia ungară a UE analizează posibilitatea aderării parţiale a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în luna martie, propunerea fiind ca cele două ţări să intre în spaţiul de liberă circulaţie mai întâi cu frontierele aeriene. Carlos Coelho, un eurodeputat portughez, face parte dintr-o delegaţie a PE care vizitează Bulgaria pentru a evalua stadiul de pregătire în vederea aderării la Schengen. Acesta a vizitat ieri punctul vamal Kapitan Andreevo, situat la frontiera cu Turcia.

Aderarea în 2011 la spaţiul Schengen ar încuraja Bulgaria să fie mai activă şi să îşi îndeplinească îndatoririle de protejarea a graniţei externe a UE, declara, miercuri, premierul bulgar Boiko Borisov, la întâlnirea sa cu preşedintele UE, Herman Van Rompuy. Premierul bulgar şi-a exprimat încrederea că ţara poate face faţă preconizatei presiuni imigraţioniste. Acesta şi-a exprimat de asemenea speranţa că eforturile Bulgariei în acest sens vor fi recunoscute de Consiliul pentru Integrarea Romilor, care va fi organizat în luna iulie. Boiko Borisov a precizat că Bulgaria are pregătită o propunere pentru modificarea Constituţiei, prin amendamente care să garanteze stabilitatea finanţelor statului, propunere intitulată Pactul de Stabilitate Financiară. La rândul său, Herman Van Rompuy a declarat că aderarea Bulgariei şi României la Schengen continuă să reprezinte o prioritate a preşedinţiei ungare a UE, cu condiţia ca ele să îndeplinească toate condiţiile impuse.

Preşedinţia ungară a UE vrea să menţină perspectiva de aderare la Schengen a României şi Bulgariei şi nu lucrează la un plan B, a declarat ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, înaintea Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne. Anterior, Ungaria a declarat că una dintre priorităţile sale la preşedinţia UE este să ajute România şi Bulgaria să adere la Schengen. Dar, ultimul raport al experţilor a arătat clar că Bulgaria nu este pregătită de aderare. Oficialii de la Sofia au recunoscut acest lucru şi şi-au anunţat intenţia de a remedia deficienţele până în luna martie. Întrebat dacă în perspectiva opoziţiei manifestate de Germania şi Franţa, susţinute de Finlanda şi Olanda, mai există şanse pentru aderarea României şi Bulgariei, ministrul ungar s-a declarat optimist.



12