Hotărâte să câștige bani din hobby-ul lor, gospodinele din Constanța pregătesc zacuscă, dulcețuri și prăjituri și le vând femeilor care nu au timp sau nu se pricep să gătească. Tanti Ligia este din Valu lui Traian și ademeneşte potenţialii clienţi cu celebrele ei rețete de gemuri și prăjituri, pentru care folosește doar produse proaspete și naturale. Femeia a apelat la internet pentru a-și vinde serviciile. Și-a creat un cont de Facebook ce poartă numele ”Prăjituri de casă pentru mari și mici” și, pentru a atrage și mai mulți mușterii, a postat un anunț pe olx.ro. ”Dacă îți dorești să ai de toate în cămară pentru iarnă, te pot ajuta. Coc vinete și ardei, gata pentru a fi puși la congelator pentru iarnă. Pregătesc și gem, compot, zarzavaturi pentru ciorbă, fără sare sau conservanți, sau ce îți mai dorești, la comandă. Sună-mă și vei avea cămara plină fără să stai în bucătărie. Produsele ți le poți procura și singură dacă dorești, iar eu le voi prepara”, se laudă gospodina. Așa că, dacă te numeri printre cele care preferă să lase pe seama altora munca asiduă din bucătărie, nu-i nicio problemă. Gemuri de căpșuni, caise, gutui sau piersici, toate le poți avea aliniate frumos, ca niște soldăței, la tine în cămară, unde mai pui că sunt și preparate în casă. Un borcan de 800 de grame costă între 10 și 11 lei. Pentru un compot, tanti Ligia cere 7 lei. ”Gemurile le-am făcut pe parcurs, în funcție de sezonul în care au apărut fructele. Acum urmează să fac gem de gutui”, precizează femeia. Zacusca, în schimb, se face la comandă. La fel și vinetele coapte și ardeii pentru congelator. Dacă locuiești în Constanța și nu ai posibilitate de transport, poți să stai fără nicio grijă, pentru că tanti Ligia ți le aduce acasă, cu propria-i mașină, în schimbul a 10 lei. ”Dacă doriți zacuscă dietetică, vă pot prepara. Vinetele pentru copt vi le pot lua eu din târg sau puteți să le cumpărați. Trebuie să aveți grijă în această perioadă, pentru că multe au semințe. Le coc cu cărbunii și cu lemnele mele”, spune femeia, care mărturisește că pentru 10 kilograme de vinete coapte la foc de lemne, cu un gust aparte, cere 60 de lei.
AJUTOR ÎN BUCĂTĂRIE Dacă ai musafiri și nu ai timp să prepari diverse feluri de mâncare și dulciuri, tanti Ligia spune că tot ea îți poate oferi o mână de ajutor. ”Pot veni la client acasă să fac torturi, prăjituri sau platouri reci. Și pentru comemorări asigur colivă, colaci, cozonaci, prăjituri sau pachete pentru împărțit”, spune Ligia. Toate torturile și prăjiturile pe care gospodina din Valu lui Traian le prepară sunt realizate după rețete vechi, cu smântână și brânză proaspete, aduse de la o fermă. ”Rețetele sunt destul de vechi, foarte bune, iar la torturi nu folosesc cremă din comerț, ci prepar o cremă clasică, fiartă, cu ou, cu zahăr și vanilie”, potrivit gospodinei.
Citește și:
Micii producători constănțeni și-au mutat tarabele pe... Facebook