O agricultură inteligentă se face cu bani!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Creşterea verde”, susţinută pe bani europeni. Demersul lui Cioloş, susţinut

O agricultură inteligentă se face cu bani!

Social 05 Iulie 2011 / 00:00 690 accesări

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) consideră necesară susţinerea demersului comisarului european Dacian Cioloş de a promova un buget pentru agricultură şi dezvoltare rurală la nivelul din 2013, după ce prin propunerile anterioare a fost diminuat cu 20% faţă de nivelul actual. \"Este vital ca membrii PE şi guvernanţii europeni să înţeleagă necesitatea unui buget agricol solid, aferent noii Politicii Agricole Comune (PAC), în discuţiile din perioada următoare, astfel încât să putem vorbi de continuarea activităţilor agricole, atât la nivel naţional, cât şi european\", se arată într-un comunicat transmis ieri de FNPAR. Federaţia susţine că bugetul actual este modest, în comparaţie cu provocările considerabile la care sunt supuşi agricultorii, însă fermierii români înţeleg bine circumstanţele economice actuale la nivel mondial. \"Este de apreciat iniţiativa Comisiei legată de creşterea fondurilor destinate cercetării şi măsurilor de gestionare a crizelor, însă este necesar să se pună accent pe „creşterea verde”, şi nu pe măsurile care au drept scop constrângerile ecologice îndreptate împotriva agricultorilor. Consider că poate fi acceptă creşterea verde, dar nu pot fi acceptate măsurile drastice privind „înverzirea”, deoarece acestea sunt împovărătoare şi duc la diminuarea veniturilor agricultorilor\", a declarat directorul executiv al FNPAR, Daniel Botănoiu. Federaţia propune consolidarea rolului organizaţiilor economice ale agricultorilor în cadrul lanţului alimentar, cele mai bune măsuri fiind cele care duc în direcţia concentrării ofertei şi întărirea rolului organizaţiilor profesionale (cooperativele). \"Agricultorii se confruntă cu condiţii meteo extrem de variate, cu efect devastator, dar şi cu o volatilitate în creştere pe toate pieţele produselor agricole. Ei trebuie să-şi adapteze producţiile la schimbările climatice, pe termen lung, aceasta necesitând o nouă tehnologie precum şi creţterea nivelului investiţ iilor. În acest context, preocupările sunt legate de menţinerea unei producţii ridicate, astfel încât aceasta să ţină pasul cu cererea de alimente aflată în creştere, menţinerea capacitaţii de producţie a Europei şi creşterea nivelului randamentelor\", susţin reprezentanţii FNPAR.

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a anunţat săptămâna trecută că în perioada 2014-2020 cheltuielile pentru PAC vor fi menţinute la nivelul lor din 2013. Politica agricolă comună rămâne cea mai importantă în bugetul UE, cu o alocaţie de 386,9 miliarde de euro, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, după adoptarea de către Comisia Europeană a cadrului financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020. \"Practic, cheltuielile pentru PAC vor fi menţinute la nivelul lor din 2013. Este o bază bună pentru reforma pe care o propun şi permite menţinerea unei structuri solide pentru PAC atât în ceea ce priveşte plăţile directe, cât şi programul de dezvoltare rurală. Totodată, este un buget care permite reducerea diferenţelor între est şi vest, între plăţile pe care le primesc agricultorii din vechile şi din noile state membre\", a spus Cioloş. El a precizat că agricultorii români vor fi beneficiarii unei creşteri semnificative a plăţilor directe. \"Mai multe elemente importante vor fi redefinite în afara bugetului PAC, în special programul de sprijin alimentar pentru persoanele dezavantajate (2,5 miliarde de euro) şi unele măsuri de politică sanitară şi veterinară (2,2 miliarde). Aceste programe vor fi menţinute la nivel comunitar, dar trecute în alte linii bugetare. Spre exemplu, programul de sprijin pentru persoanele dezavantajate va fi finanţat de Fondul Social European. Eventualele stocuri de intervenţie vor veni în plus faţă de bugetul disponibil. Pentru agricultură, acest lucru înseamnă o flexibilitate suplimentară de 4,7 miliarde de euro, care nu există în bugetul actual\", a adăugat Cioloş.

Comisarul european pentru Agricultură a mai spus că este esenţial ca producţia agricolă să progreseze, pentru a face faţă provocării majore privind securitatea alimentară la nivel mondial. \"Comisia propune un buget suplimentar substanţial de 4,5 miliarde de euro pentru cercetarea agricolă. În cadrul noului parteneriat european pentru cercetare şi inovare, aceste fonduri ne vor permite să punem bazele unei strategii de creştere durabilă a producţiei agricole şi de adaptare a producţiei la aşteptările consumatorilor\", a precizat Dacian Cioloş. Acesta a mai arătat că, pentru a face faţă volatilităţii preţurilor agricole, CE prevede un buget de 2,5 miliarde de euro, iar pentru a răspunde ameninţărilor legate de schimbările climatice Comisia constituie o rezerva de 500 de milioane de euro anual, ceea ce reprezintă un total de 3,5 miliare de euro pentru şapte ani.



12