O alianță pentru o lume periculoasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O alianță pentru o lume periculoasă

Externe 04 Septembrie 2014 / 00:00 427 accesări

Președintele SUA, Barack Obama, aflat ieri la Tallin, în Estonia, în drumul său spre summitul NATO din Țara Galilor, care se desfășoară astăzi și mâine, a declarat că NATO trebuie să ajute Ucraina, Georgia şi R. Moldova să-şi consolideze apărarea. Obama a mai apreciat că NATO nu trebuie să excludă noi aderări, la câteva zile după anunţul Ucrainei privind intenţia sa de a relua procesul de aderare la NATO. În aprilie 2008, la summitul de la Bucureşti, liderii ţărilor NATO au convenit că este firesc ca Ucraina să se alăture Alianţei la un moment dat, ceea ce a iritat puternic Rusia. Dar în 2010, Guvernul pro-rus al preşedintelui Viktor Ianukovici a renunţat la acest obiectiv, continuând însă cooperarea cu NATO.

Liderul de la Casa Albă a anunţat și suplimentarea forţelor americane din țările baltice şi a vorbit despre ”nevoia de a ajuta poporul ucrainean să-şi apere ţara în faţa agresiunii Rusiei”. ”În timpul vizitei mele la Varşovia, în primăvară, am anunţat o nouă iniţiativă, menită să consolideze prezenţa militară americană în Europa, inclusiv în țările baltice. Astăzi pot anunţa că această iniţiativă presupune o forţă suplimentară, alcătuită din mai multe unităţi de aviaţie și o aeronavă pentru antrenamente în regiunea Mării Baltice. Am ajuns la un acord cu aliaţii noştri estoni că amplasamenul ideal pentru aceste operaţiuni este baza aeriană de la Amari, aici, în Estonia”, a declarat Obama. ”Voi lăsa pe seama altora să interpreteze psihologia domnului Putin în privinţa situaţiei din Ucraina. Nu se poate ajunge la niciun acord politic dacă Rusia va continua să spună că va trimite în Ucraina tancuri, militari, arme şi consilieri”, a mai spus Obama.

NAVE NATO ÎN MAREA NEAGRĂ Patru nave NATO vor intra, până la 7 septembrie, în apele Mării Negre, regiunea fiind vizitată în ultima perioadă de mai multe nave de război, în contextul situației din Ucraina, a indicat, ieri, o sursă militar-diplomatică rusă. Este vorba de distrugătorul american „USS Ross“, de fregata franceză „Commandant Birot“, fregata spaniolă „Juan de Bourbon“ și de fregata canadiană „Toronto“. Primele două nave au intrat în apele Mării Negre ieri, celelalte două urmând să sosească în zonă la 6 septembrie. Agenția rusă de presă ITAR-TASS a mai indicat faptul că fregata franceză „Dupuy de Lome“, care se află în prezent în Marea Neagră, va părăsi regiunea la 5 septembrie. La începutul săptămânii trecute, RIA Novosti, o altă agenție de presă rusă, informa, citând tot o sursă militară rusă, că în apele Mării Negre vor intra, la începutul lunii septembrie, două nave NATO, și anume distrugătorul american „USS Ross“ și fregata franceză „Commandant Birot“.

În ultimele luni, în contextul situației tensionate din Ucraina, în apele Mării Negre au venit mai multe nave de război dotate cu rachete și echipamente de ultimă generație, precum distrugătoarele americane „USS Donald Cook“ și „USS Truxtun“, fregata americană „USS Taylor“ și fregatele franceze „Dupleix“ și „Dupuy de Lome“. Rusia a reacționat de fiecare dată la prezența în Marea Neagră a acestor nave, cerând respectarea strictă a prevederilor Convenției de la Montreux din 1936, care limitează tonajul și durata prezenței navelor de război ale altor țări decât cele riverane Mării Negre. Experții ruși vorbesc despre un joc al nervilor cu privire la această concentrare de nave de război ale NATO în apele Mării Negre și despre o presiune agresivă asupra Rusiei.



12