O amforă centenară, descoperită în Marea Neagră, vedetă la MINAC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O amforă centenară, descoperită în Marea Neagră, vedetă la MINAC

Eveniment 02 Aprilie 2015 / 00:00 2052 accesări

Sute de ani a stat sub apele Mării Negre, la 126 de metri adâncime și 125 km depărtare de țărm. Era una dintre acele amfore pline cu prețios ulei de măsline, cu vin sau cu garum (sos de pește, specific bucătăriei romane), care se aflau cu sutele la bordul corăbiilor romane care străbăteau Pontul Euxin. Dar vremea rea, o manevră greșită sau alți factori au făcut ca ambarcațiunea să se scufunde și, odată cu ea, valoroasa încărcătură.

Aceasta ar fi scurta poveste a amforei care a primit „titlul” de „Exponatul lunii aprilie” la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINAC). Este singurul artefact de acest gen, datând din secolele III-IV, care a fost descoperit întreg, aspect care îi sporește valoarea, unicizându-l. „Aceste tipuri de vase sunt puțin cunoscute astăzi, în forma integrală, sunt foarte rare, de aceea ne bucurăm că face parte din patrimoniul muzeului nostru”, a spus muzeograful MINAC, Tiberiu Potârniche.

Acesta a subliniat: „Amfora era destinată pentru transportul și comerțul uleiului de măslin, un bun foarte prețios care era dus către marginile imperiului. Ne putem da seama că, la acel moment, nave încărcate cu marfă occidentală circulau în apropierea litoralului vest-pontic, dar nu avem certitudinea că această corabie, pe care s-a aflat această amforă, ar fi avut ca destinație portul antic Tomis”.

Amfora romană de tip sac a fost găsită în decembrie 2014, în timpul prospecțiunilor efectuate de o platformă petrolieră aflată în apele teritoriale ale României. Prețiosul obiect a fost scos din apele Mării Negre cu ajutorul unei tehnologii moderne, cu un robot ROV. „Cei care au găsit această piesă au oferit-o muzeului nostru, conform legislației în vigoare. Am inaugurat proiectul „Exponatul lunii” cu această amforă deoarece este cea mai recentă descoperire”, a precizat directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

Taguri articol


12