O bacterie veche de opt milioane de ani, descoperită într-un gheţar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O bacterie veche de opt milioane de ani, descoperită într-un gheţar

Monden 08 August 2007 / 00:00 755 accesări

Un tip de bacterie vie, veche de aproximativ opt milioane de ani, care în prezent se dezvoltă într-un laborator, a fost descoperită de o echipă de cercetători americani în cei mai vechi gheţari cunoscuţi pe Pămînt, situaţi în Antarctica.

Experţii spun că este posibil ca vechi bacterii şi virusuri să se trezească la viaţă pe măsură ce gheţarii se topesc din cauza încălzirii globale. Totuşi, nu există motive de îngrijorare, pentru că acest proces durează de miliarde de ani şi există puţine probabilităţi ca aceste forme de viaţă să provoace apariţia unor boli. Bacteriile şi virusurile marine afectează mai puţin sănătatea umană decît cele care se găsesc pe uscat. Echipa de la Universitatea Rutgers din New Jersey, coordonată de Kay Bidle, a extras ADN şi bacterii forînd la o adîncime de trei pînă la cinci metri într-un gheţar situat în văile Beacon and Mullins din Antarctica. Specialiştii au reuşit să preleveze mostre cu o vechime cuprinsă între 100.000 şi opt milioane de ani. Cercetătorii au încercat să readucă la viaţă organismele prezente în mostre şi au descoperit că cele mai tinere s-au dezvoltat în laborator foarte repede. Acestea şi-au dublat mărimea în şapte zile.

În timp ce în mostrele mai noi cercetătorii au descoperit o varietate de microorganisme, în cele vechi aceştia au găsit doar un singur tip de bacterie, a cărei vîrstă atinge opt milioane de ani. Acest tip de bacterie s-a dezvoltat mult mai încet în laborator faţă de microorganismele mai tinere, dublîndu-şi dimensiunea în 70 de zile. “Vechile bacterii sînt celule mici, rotunde, care au fost în stare de animaţie suspendată timp de opt milioane de ani”, potrivit cercetătorilor.



12