„O bancă centrală nu poartă minijup”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernatorul Mugur Isărescu:

„O bancă centrală nu poartă minijup”

Eveniment 06 Septembrie 2011 / 00:00 679 accesări

EDUCAŢIE FINANCIARĂ PRECARĂ. „Politica monetară este comunicare”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prezent ieri la Constanţa, la inaugurarea forumului-dezbatere Şcoala de Vară a BNR. Evenimentul nu face competiţie taberelor organizate de partidele politice, dar nici nu putea fi numit Şcoala de Toamnă, a glumit guvernatorul, înainte de a aborda o temă de actualitate - educaţia financiară a românilor. „Mesajele noastre trebuie spuse cu atenţie, ca să nu creeze confuzie. Noi facem eforturi ca discursurile noastre să nu fie plicticoase, ca mesajele să nu fie distorsionate, manipulate. Adevărul este că BNR nu a făcut suficient pentru a educa populaţia. Educaţia financiară este precară şi trebuie să facem ceva”, a spus Isărescu. El a amintit de un caz recent de fraudă cu bani falşi, care a reuşit tocmai din cauza faptului că victimele nu aveau habar de cum arată leul şi au acceptat bancnote de hârtie, „nişte falsuri grosiere”, după cum au recunoscut şi poliţiştii care investigau cazul. „Mulţi români nu cunosc costul creditelor. Un împrumut nu este o donaţie. Există comisioane, iar clienţii trebuie să coreleze creditul cu veniturile viitoare, să se uite la dobândă, să citească atent contractul şi să conştientizeze faptul că vor apărea unele necunoscute. E vital să înţeleagă că economia de piaţă este ciclică, cu suişuri şi coborâşuri”, a declarat Mugur Isărescu, reliefând cele două etape distincte din viaţa unui credit - prima, o mare fericire, când clientul ia banii, şi a doua (de lungă durată), o mare tristeţe, când clienţii trebuie să dea banii înapoi.

AMBIGUITATE CONSTRUCTIVĂ. Mesajele BNR sunt construite cu atenţie şi sunt caracterizate de o „ambiguitate constructivă”, după cum spune guvernatorul. Şi asta pentru că mediul în care ajung este toxic, în care pot fi scoase din context, cu efecte semnificative. Când cei de la BNR vorbesc, bursa şi pieţele financiare reacţionează imediat. Există însă o limită, iar BNR nu are voie să influenţeze sau să manipuleze piaţa. Cât de transparentă poate fi totuşi banca centrală? Există comunicări oficiale despre rezerva valutară şi despre deciziile din şedinţele de politică monetară, rapoarte despre inflaţie şi comentarii pe subiecte de actualitate (fuziuni bancare, trenduri economice etc). Şi cam atât. „Transparenţa este o regulă pentru banca naţională, dar vorbim despre o limitare, nu dăm în indecenţă. Încă purtăm costum, nu ne plimbăm în slip în faţa populaţiei. Comunicarea trebuie să fie criptată. E plăcut să auzi, după un discurs, comentarii de genul „Nu se ştie ce a zis, dar a zis bine”. Avem chiar şi un termen pentru asta - ambiguitate constructivă. Spui ceva, dar nu spui chiar tot. O bancă centrală nu poartă minijup. Ea trebuie să sugereze, printr-un limbaj destul de ambiguu, ce trebuie făcut”, a spus Mugur Isărescu. Cursul valutar, spre exemplu, care a devenit o obsesie a românilor, este un subiect pe care guvernatorul preferă să îl evite. „Din cauza cursului nu mai ies la restaurant de vreo 7-8 ani. Apare tot timpul cineva care întreabă cât va fi cursul a doua zi, la ora 11. Ce s-ar întâmpla însă dacă s-ar şti exact când intervine BNR pe curs? Îmbinarea între transparenţă şi confidenţialitate este extrem de delicată”, a adăugat şeful băncii centrale. El a amintit şi de replica celebră a fostului şef al băncii centrale din SUA (Federal Reserve), Alan Greenspan, care rezumă perfect modul în care trebuie să comunice o bancă naţională. Astfel, după un discurs destul de tehnic şi plicticos în faţa liderilor americani, preşedintele şedinţei respective i-a mulţumit lui Greenspan, spunând că totul a fost clar şi uşor de înţeles. Şeful Fed a răspuns amuzat: „Dacă aţi înţeles mai mult de 20% din ce v-am spus, înseamnă că m-am exprimat greşit”.

PUNEŢI MÂNA PE CARTE. De cealaltă parte, mediul bancar este mai „timid” când vine vorba de comunicare. „Îi mai ciupim noi şi le mai explică oamenilor ce e cu dobânda. Oricum, băncile se anihilează între ele, pentru că nu au întotdeauna un interes comun când vine vorba de comunicare”, a conchis guvernatorul, care promite că BNR se va concentra şi mai mult pe educarea financiară a românilor şi că va oferi un plus de echilibru, pentru a compensa lipsa de încredere care domină acum domeniul financiar-bancar. În încheiere, Isărescu a lansat şi un îndemn: „În Finanţe, ar trebui să primeze raţiunea. Este totuşi vorba de bani, dar mulţi români lasă partea emoţională să domine. E bine să ne informăm, să punem mâna pe carte, fie ea o carte normală sau un site pe internet”. Discursul guvernatorului, care a dezvăluit un 1-2% peste pragul „clasic” de 20%, a deschis oficial forumul Şcoala de Vară a BNR, care se desfăşoară în această săptămână la Constanţa.

Taguri articol


12