O brigadă americană va fi trimisă în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ianuarie

O brigadă americană va fi trimisă în Afganistan

Externe 24 Noiembrie 2008 / 00:00 459 accesări

Preşedintele american ales i-a dat asigurări preşedintelui afgan, Hamid Karzai, privind continuarea cooperării dintre cele două ţări, într-o conversaţie telefonică, a anunţat duminică preşedinţia afgană. La rîndul său, Hamid Karzai l-a felicitat, din nou, pe Barack Obama pentru alegerea în funcţia de preşedinte, exprimîndu-şi speranţa că preşedinţia sa va fi încununată de succes. Obama a promis că va spori numărul soldaţilor americani din Afganistan, ţară care se confruntă cu o insurecţie violentă.

Contingentul american reprezintă aproape jumătate din cei circa 70.000 de soldaţi străini mobilizaţi în Afganistan pentru a instaura securitatea şi a combate miliţiile Taliban, îndepărtate de la putere în 2001 de o coaliţie internaţională condusă de SUA. Dar influenţa SUA nu se limitează la prezenţa militară, ci americanii sînt responsabili şi pentru o treime din ajutorul de circa 15 miliarde de dolari, cheltuit pentru dezvoltare din 2001. O brigadă americană, formată din 3.500 - 4.400 de persoane, va fi trimisă în ianuarie 2009 în Afganistan şi mobilizată în estul ţării, pentru a ajuta la lupta împotriva infiltrării insurgenţilor din Pakistan. Această brigadă face parte din întăririle cerute de oficialii militari americani, care ar putea ajunge la un total de 20.000 de soldaţi, a continuat colonelul Greg Julian, în cursul unei conferinţe de presă la Kabul. Comandamentul Est include circa zece provincii, multe dintre ele aflate la frontiera cu Pakistanul, în special în zonele tribale unde luptătorii Taliban şi al-Qaida şi-au reconstituit forţele. Circa 165 de posturi de frontieră trebuie construite pentru a ajuta la lupta împotriva infiltrării insurgenţilor din Pakistan.

Afganistanul are o frontieră comună cu Pakistanul de 2.430 de kilometri, la est şi la sud. Autorităţile afgane cer de mai mult timp coaliţiei să se concentreze pe refugiile insurgenţilor din Pakistan, unde americanii şi-au multiplicat atacurile aeriene în ultimele luni, fără a le revendica. În total, generalul american David McKiernan, care comandă forţele internaţionale din Afganistan, a cerut trimiterea în următoarele luni a trei brigăzi de luptă ca întăriri, precum şi a unor unităţi de sprijin aerien şi de informaţii, pentru un total care ar putea ajunge la 20.000 de persoane. Violenţele s-au intensificat de doi ani, în pofida prezenţei a aproape 70.000 de soldaţi ai celor două forţe multinaţionale, una a NATO, iar cealaltă sub comandament american (Operation Enduring Freedom). Totodată, Afganistanul este în favoarea sporirii efectivelor străine, avută în vedere de coaliţia internaţională, cu condiţia ca aceste trupe să fie mobilizate la frontiera cu Pakistanul, pentru a lupta împotriva infiltrării teroriştilor. Pakistanul, la rîndul său, consideră că autorităţile de la Kabul şi forţele internaţionale, incapabile să învingă miliţiile Taliban în Afganistan, sînt la originea retragerii lor pe teritoriul pakistanez şi a violenţelor de pe propriul teritoriu.



12