O călătorie în imperiul imaginarului, alături de „Sonar“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O călătorie în imperiul imaginarului, alături de „Sonar“

Cultură 24 Februarie 2009 / 00:00 1071 accesări

Cea de-a şasea întîmplare cu poeţi şi prima întîlnire din acest an, organizată de Studioul de spectacole speciale „Sonar“, a avut loc duminică seară. Sfidînd gerul unei seri de februarie, publicul fidel „Sonar“ a acceptat invitaţia de a veni în sala de spectacole a Cercului Militar Constanţa, pentru a face o călătorie în lumea muzicii şi a poeziei, alături de „Sonar“. Cele două ore şi jumătate, petrecute în lumea folk-ului şi a poeziei, s-au concentrat în jurul ideii de călătorie. Seara a fost deschisă de Gigi Dumitrele cu un cîntec din repertoriul lui Tudor Gheorghe, care a dat şi numele celei de-a şasea întîmplări: „Balada călătorului“.

Coordonatorul proiectului „Sonar“ şi călăuza călătoriei imaginare, Gigi Căpăţînă, a precizat că scopul „întîmplării“ a fost acela de a-i face pe cei prezenţi să mediteze asupra ideii de călătorie, în toate sensurile ei: către ceilalţi, către sine, către viaţă sau către lumea umbrelor. „E o călătorie făcută într-un imperiu al imaginarului. De îndată ce creezi o realitate a imaginaţiei, ea te prinde. Poţi să faci o călătorie într-un spaţiu care, deşi la început părea a fi nicăieri, te susţine, pentru că îl creăm împreună cu publicul“, a descris Mircea Pînzaru această călătorie în imaginar.

Seara de duminică a marcat şi debutul Simonei Dobrescu în faţa publicului fidel spectacolelor „Sonar“. Aceasta a ales o piesă din repertoriul lui Tudor Gheorghe, care s-a subscris ideii de călătorie şi de dor, „Trecui podu’ pe la Leasă“. Aurel Lăzăroiu, şeful Cercului Militar Constanţa, a privit cu nostalgie în trecut, în acele vremuri cînd femeia purta maramă şi îi arăta respect bărbatului. Replică i-au dat Cristina Postolache şi Anisia Popa.

Gigi Căpăţînă a citit din jurnalul personajului mitologic Ulise, susţinînd, apoi, „Sînt tînăr, doamnă“, iar Anisia Popa a dat citire unei pagini din Jurnalul Elenei Farago. La rîndul lor, Cristina Postolache şi Mircea Pînzaru au mers împreună pe drumurile imaginarului, avînd drept model lumea lui Ştefan Augustin Doinaş din „Balada craiului de ghindă“. Mariana Butnaru a făcut o „călătorie în doi“, în universul conjugal, dominat de sacoşă şi de aragaz şi visuri rebele. Gigi Dumitrele şi Walter Ghicolescu, noi membri ai „Sonarului“, au făcut o călătorie în timp, avînd ca partener „de drum“ chitara.

Următorul eveniment pe care Studioul de spectacole speciale „Sonar“ îl pregăteşte este „Bufonul şi femeia“, proiect coordonat de Mircea Pînzaru.

Taguri articol


12