Un grup de oameni de ştiinţă americani a încercat să dărâme concepţia adânc înrădăcinată că un consum regulat de cantităţi mari de cafea ar favoriza creşterea tensiunii arteriale. Liwei Chen din cadrul Universităţii de Sănătate Publică din New Orleans, SUA, mai mult de trei ceşti de cafea pe zi nu cresc semnificativ probabilitatea de a dezvolta hipertonie. Efectul este acelaşi ca şi după 1-2 ceşti de cafea. Cercetătorii americani au ajuns la această concluzie după analiza câtorva sute de lucrări ştiinţifice ce conţineau informaţii despre obiceiul de a bea cafea cu regularitate în cazul a 170.000 de americani şi cu privire la starea lor de sănătate în decurs de 33 de ani.
Obiectul curiozităţii lor a fost, în primul rând, cantitatea de cafea consumată pe zi de către aceşti voluntari. Cu toate acestea, nu se neagă faptul că asupra relaţiei dintre cafea şi tensiune arterială acţionează un număr de factori, dintre care o parte îşi au originea în particularităţile organismului, fondul genetic şi ereditate. Prin urmare, unele persoane s-ar putea simţi rău chiar şi după o singură ceaşcă de cafea. Cu acest punct vedere şi-au exprimat deja acordul o serie întreagă de experţi, între care şi Lawrence Krakoff, specializat în probleme legate de hipertensiune. Acesta afirmă că nu vede în cafea un risc pentru tensiunea arterială, cu amendamentul de a nu pierde din vedere unele aspecte din viaţa persoanelor dependente de cafea.
Băutorii de cafea din întreaga lume se confruntă zilnic cu probleme cauzate de temperatura acesteia. La început, cafeaua este prea fierbinte, iar apoi se răceşte mult mai repede decât şi-ar dori consumatorul. Doi inventatori promit însă să remedieze această problemă, cu ajutorul unor boabe de cafea metalice, ce pot menţine cafeaua caldă, timp de până la cinci ore. Boabele de cafea, numite Coffee Joulies, pot aduce cafeaua fierbinte la o temperatură la care poate fi băută de trei ori mai repede decât în mod normal, iar apoi menţin această temperatură. Boabele Coffee Joulies absorb excesul de temperatură din cafea atunci când aceasta este prea fierbinte, eliminând ulterior căldura stocată, pentru a o menţine la o temperatură constantă. Boabele sunt realizate dintr-un metal special, non-toxic, învelit în oţel inoxidabil. Acest material este conceput să se topească la 140 de grade Fahrenheit şi absoarbe multă energie termică în timpul topirii. Astfel, Joulies pot răci cafeaua de trei ori mai repede decât în mod normal. Odată ce cafeaua ajunge la temperatura la care poate fi băută, materialul începe să se solidifice din nou, eliberând energia stocată în timpul topirii, iar cafeaua se menţine caldă de două ori mai mult. Boabele metalice de cafea, care vor fi comercializate curând peste Ocean, funcţionează cel mai bine atunci când recipientul în care este cafeaua este acoperit cu un capac.