O capsulă Soyuz a ratat conectarea cu staţia spaţială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O capsulă Soyuz a ratat conectarea cu staţia spaţială

Ştiință 01 Ianuarie 2006 / 00:00 3925 accesări

O capsulă rusească Soyuz, lansată în noaptea de marţi spre miercuri, care are la bord trei astronauţi - doi ruşi şi un american, nu s-a putut conecta la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), din cauza unei probleme tehnice. Conectarea capsulei a fost amânată pentru noaptea de joi spre vineri, cu ajutorul unei proceduri de apropiere mai îndelungate, potrivit agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos). "Primele informaţii indică faptul că problema ar fi fost aceasta: vehiculul nu se afla în poziţia corectă sau nu avea orientarea corectă", a afirmat NASA. Agenţia spaţială americană nu doreşte totuşi să dramatizeze acest incident, subliniind că procedura de apropiere rapidă de ISS a vehiculelor Soyuz, care durează doar şase ore, este o procedură nouă, adoptată în martie 2013 în locul procedurii obişnuite, care durează două zile. Deşi lansatoarele şi capsulele spaţiale Soyuz sunt considerate cele mai sigure din lume, sectorul spaţial rus a înregistrat în ultimii ani o serie de eşecuri.

Chiar dacă criza din Ucraina complică relaţiile ruso-americane, cele două ţări sunt condamnate să se înţeleagă, iar cele două agenţii spaţiale - NASA şi Roskosmos - au creat de-a lungul anilor puternice legături de interdependenţă, iar cele mai multe dintre echipajele din capsulele Soyuz sunt alcătuite din cosmonauţi ruşi şi astronauţi americani, aşa cum este cazul şi capsulei TMA-12M aflată pe orbită.

În vârstă de 47 de ani, cosmonautul Aleksandr Svorţov, care are la activ două zboruri spaţiale, este comandantul acestei misiuni, în timp ce compatriotul său Oleg Artemiev, în vârstă de 43 de ani, efectuează cu această ocazie primul său zbor în spaţiu. Colegul lor, astronautul american Steven Swanson, în vârstă de 53 de ani, a efectuat şi el două zboruri în spaţiu, iar unul dintre acestea a fost marcat de patru ieşiri pe orbită.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.



12