Editura Polirom va publica, în cadrul colecţiei Collegium, un volum semnat de Umberto Eco, tradus pentru prima dată în limba română, „Apocaliptici şi integraţi. Comunicaţii de masă şi teorii ale culturii de masă\". Volumul a fost publicat pentru prima dată în urmă cu 44 de ani, iar ideile scriitorului au fost criticate la acel moment din cauza atitudinii studiului faţă de reacţiile inadecvate cu privire la fenomenul masificării.
„Apocaliptici şi integraţi\" se prezintă ca o radiografie exactă a culturii ultimelor decenii. La momentul publicării, însă, o bună parte a criticii nu a sesizat tonul profetic al scrierilor lui Eco, atacînd deseori virulent ideile cuprinse în volum. Studiile reuşesc să explice tendinţele dominante ale culturii de masă care începea să devină preponderentă la nivelul mentalităţii colective. Potrivit scriitorului, această carte i-a deschis definitiv calea către studiile semiotice.
„Cultură de masă şi \'niveluri\' de cultură\", „Structura prostului gust\", „Lectură din Steve Canyon\", „Mitul lui Superman\", „Cîntecul de consum\", „Muzica şi maşina\", „Muzica, radioul şi televiziunea\" sînt doar cîteva dintre reperele de la care pleacă studiile lui Umberto Eco. „Cultură de masă şi \'niveluri\' de cultură\" oferă o trecere în revistă a poziţiilor critice faţă de subiectul în discuţie. Cel de al doilea capitol, „Structura prostului gust\", elaborează un instrument critic pentru a defini în termeni structurali valoarea estetică a mesajelor elaborate pentru un public mediu.
„Lectură din Steve Canyon\" oferă un exemplu de recurgere la experienţa directă: din lectura unei pagini de benzi desenate derivă o listă de probleme care implică tot domeniul mijloacelor de masă, ducînd la o definire a tipurilor de cercetare posibile. A doua secţiune a volumului se ocupă de „personaje\" ca modele de comportament, iar a treia secţiune conţine discuţii despre probleme ce privesc elementele vizuale şi sonore ale civilizaţiei noastre. Ultima secţiune adună scrieri ocazionale, articole apărute în cotidiene şi în reviste, în care opoziţia dintre apocaliptici şi integraţi este repropusă la nivel intuitiv şi polemic.