Cercetătorul american Larry L. Watts şi-a lansat, sâmbătă, la Universitatea „Ovidius”, impresionantul volum „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România”. Manifestarea care a avut loc în Sala Senatului, în prezenţa unui public preocupat de istorie, urmează evenimentelor editoriale desfăşurate la Bucureşti şi Chişinău.
Autorul şi-a prezentat volumul în limba română, cerându-şi scuze că nu vorbeşte atât de bine limba română precum fiica sa, în vârstă de şapte ani. Despre acest volum, esenţial pentru înţelegerea unor anumite aspecte ale istoriei, au vorbit prorectorul pentru probleme de învăţământ al Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Marian Cojoc şi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.
„Larry Watts este un cercetător serios, profund, care cunoaşte materia din plin. O astfel de carte trebuia scrisă cu un aparat critic foarte serios, are 803 referinţe şi documente de arhive. Este un text bine scris, cu un discurs asupra căruia trebuie meditat şi care deschide noi paşi către cercetare (...). Este un subiect foarte greu, atât de greu încât dacă l-ar fi abordat un istoric român, ar fi fost şi mai puternic atacat decât este Larry L. Watts de o parte din cei care sunt departe de cercetarea istorică adevărată. Faptul că Larry Watts a scris această carte este foarte important pentru istoriografia română şi imaginea pe care o dă despre România un istoric străin”, a apreciat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea”. „Îi avem în faţă pe Larry Watts, un real analist politic şi rezultatul activităţii acestuia timp de mai bine de treizeci de ani, pentru că mi-a destăinuit că se ocupă de România din 1978 (...). Subiectul acestei cărţi poate fi comparat cu nişte cărbuni încinşi. Este incendiară. Această carte îţi taie respiraţia”, a spus şi profesorul Mihai Retegan, care îl cunoaşte pe Larry L. Watts din 1986.