O carte promite să dezvăluie secrete ale Pentagonului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O carte promite să dezvăluie secrete ale Pentagonului

Monden 11 Septembrie 2010 / 00:00 381 accesări

Oficiali de la Ministerul Apărării al SUA sunt în negocieri pentru a cumpăra şi a distruge toate cele 10.000 de exemplare ale primei ediţii tipărite a unei cărţi de memorii despre războiul din Afganistan, care ar conţine secrete ale serviciilor de informaţii. Publicarea cărţiii „Operation Dark Heart / Operaţiunea Inimă Neagră”, de Anthony A. Shaffer, un fost ofiţer al Agenţiei de Informaţii al Ministerului Apărării şi locotenent-colonel în rezervă al armatei americane, i-a împărţit în două pe cei care evaluează securitatea militară a informaţiilor conţinute în carte şi a subliniat incertitudinea existentă cu privire la ce informaţii reprezintă sau nu o adevărată ameninţare la adresa securităţii. Disputele dintre Guvern şi foştii oficiali din domeniul serviciilor de informaţii legat de faptul dacă nu cumva aceştia dezvăluie prea mult au devenit deja comune. Cu toate acestea, veteranii editurilor şi ai agenţiilor de informaţii nu îşi pot aminti de vreun alt caz în care o agenţie să încerce să scape de o carte care a fost deja tipărită.

Oficialii armatei care au citit manuscrisul au sugerat diferitele modificări şi au semnat pe cartea editată în luna ianuarie, precizând că \'nu au nicio obiecţie legată de securitatea juridică sau operaţională, aşa că editorul, Sf. Martin\'s Press, a prevăzut lansarea ei pentru data de 31 august. Cu toate acestea, atunci când Agenţia de Informaţii a Pentagonului a văzut manuscrisul în luna iulie şi l-a arătat altor agenţii de informaţii, experţii acesteia au identificat peste 200 de pasaje suspectate că ar conţine informaţii clasificate, declanşând precipitarea oficialilor de la Pentagon pentru a opri distribuirea cărţii. Materialul contestat cuprinde numele unor ofiţeri ai serviciilor de informaţii americane care au servit alături de colonelul Shaffer şi relatări despre operaţiuni clandestine, cum ar fi programul de ascultare al Agenţiei pentru Securitate Naţională, susţin două persoane care au văzut obiecţiile formulate de Pentagon. Însă la momentul în care Agenţia a obiectat, câteva zeci de exemplare din volumul de 299 de pagini fuseseră trimise deja la potenţiali evaluatori, iar unele exemplare ajunseseră la distribuitorii de cărţi în variantă electronică. Cotidianul „The New York Times” a putut cumpăra online un exemplar, la sfârşitul săptămânii trecute.

Colonelul Shaffer, avocatul său, Mark S. Zaid, şi avocaţii editorului sunt aproape de un acord cu Pentagonul asupra materialului care va intra într-o nouă ediţie, ce va fi publicată la 24 septembrie, fără elementele despre care s-a pretins că ar fi clasificate. Cele două părţi sunt însă în discuţii dacă Pentagonul va cumpăra prima ediţie tipărită, aflată în prezent în depozitul editorului din Virginia, şi la ce preţ. Cartea este o relatare la persoana întâi a colonelului Shaffer despre cele cinci luni petrecute în Afganistan, în 2003, atunci când acesta a activat ca ofiţer civil al Agenţiei de Informaţii al Ministerului Apărării la baza aeriană Bagram de lângă Kabul. A lucrat sub acoperire, folosind pseudonimul Christopher Stryker şi a fost decorat cu Steaua de Bronz pentru activitatea sa. După 2003 însă, colonelul Shaffer a fost implicat într-o dispută cu privire la afirmaţia sa potrivit căreia programul la care a lucrat, cu numele de cod Able Danger, l-a identificat pe Mohammed Atta drept o ameninţare teroristă înainte ca acesta să conducă atacurile de la 11 septembrie 2001. O anchetă a inspectorului general al Ministerului Apărării a conchis mai târziu că afirmaţia a fost inexactă. Chiar înainte de această dispută, admite colonelul Shaffer în cartea sa, a fost considerat de către unii oficiali ai Agenţiei drept o persoană care cauzează probleme şi care îşi asumă riscuri.



12