O ciupercă rară, la baza celei mai noi şi mai periculoase infecţii intraspitaliceşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Depistată în mai mult de 55 de spitale din Marea Britanie

O ciupercă rară, la baza celei mai noi şi mai periculoase infecţii intraspitaliceşti

Sănătate 17 August 2017 / 16:52 1379 accesări

O ciupercă rară, care poate provoca infecții rezistente la medicamente, a fost depistată la aproximativ 200 de pacienți în mai mult de 55 de spitale din Marea Britanie, au anunțat oficiali din domeniul sănătății din această țară, conform Reuters. Aproximativ un sfert din cazurile de Candida auris au cauzat infecții cu simptome, inclusiv la 27 de pacienți care au dezvoltat infecții în fluxul sanguin, a informat marți Public Health England (PHE). Majoritatea cazurilor detectate nu au prezentat simptome sau nu au dezvoltat o infecție ca urmare a contaminării cu acest fung, a spus Colin Brown, microbiolog în cadrul PHE. El a spus că se depun eforturi pentru a limita răspândirea fungilor.

Această ciupercă rară cu potențial letal și rezistentă la antibiotice ar putea deveni cel mai nou tip de infecție intraspitalicească ce ar trebui să stârnească îngrijorare, avertiza într-un raport, în luna martie, Centrul american pentru controlul bolilor (CDC). Persoanele cu cel mai mare risc de contaminare cu acest agent patogen fungic rar sunt cele al căror sistem imunitar este slăbit, printre acestea numărându-se în special copiii născuți prematur, diabeticii, pacienții care fac dializă și indivizii care au suferit recent transplanturi sau alte intervenții chirurgicale invazive.

Spre deosebire de infecțiile fungice comune, C. auris este o specie de ciupercă ce pătrunde în sânge și poate cauza întreruperea funcționării anumitor organe și decesul. Rata de mortalitate poate ajunge la 60%, mai indică sursa citată. Totuși, deoarece această ciupercă este contractată de multe ori de la pacient la pacient în unitățile medicale, în timpul perioadei de spitalizare din cauza altor afecțiuni grave, este dificil de demonstrat fără nicio urmă de îndoială că aceasta este răspunzătoare în mod direct de moartea unor persoane.

Anul trecut, descoperirea acestei superciuperci a condus la închiderea unei unități de terapie intensivă din Londra, mai mulți pacienți fiind infectați cu C. auris, iar unii dintre ei pierzându-și viața în urma cedării mai multor organe, scria în luna iulie „The Telegraph“. Candida auris a fost identificată pentru prima dată în 2009, în Japonia. De atunci, a fost raportată în alte țări precum Canada, Statele Unite, Columbia, Germania, India, Israel, Kenya, Kuweit, Norvegia, Pakistan, Spania, Africa de Sud, Coreea de Sud, Marea Britanie și Venezuela.

Taguri articol


12