O comedie verbală, ierbală, dar nu și letală, în 4 tablouri!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teatrul de Stat Constanţa, miercuri, 5 septembrie, de la ora 21.30. Teatrul Arte dell’Anima - „Lettice și Leușteanul”

O comedie verbală, ierbală, dar nu și letală, în 4 tablouri!

Cultură 04 Septembrie 2018 / 13:21 875 accesări
Sursa foto: mystage.ro

Sursa foto: mystage.ro

„Lettice and Lovage” este o savuroasă comedie satirică, scrisă în 1987, special pentru actrița Maggie Smith. Aceasta a jucat rolul personajului Lettice Douffet și a câștigat, în 1990, premiul Tony. La Teatrul Globe spectacolul (în regia lui Michael Blakemore) a avut 768 de reprezentaţii, fiind unul dintre cele mai longevive din istoria teatrului londonez. Textul este structurat de către dramaturg în 3 Acte și 4 Tablouri fiind foarte ofertant (în primul rând pentru actrițe), cele două personaje feminine principale fiind foarte bine conturate. „Lettice & Lovage” spune, într-un stil plin de umor fin și nuanțat, British, povestea întâlnirii dintre Lettice Douffet (o femeie pasionată de istorie, teatru și bucătărie elisabetană, în prezent, ghid turistic, angajat al Consiliului Conservării și Protejării Obiectivelor Istorice ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), care trebuie să prezinte turiștilor Conacul Fustian, conac bântuit (în opinia ei) de Spiritul Nimicului și Charlotte (Lotte) Schoen, aparent rigidul reprezentant al Consiliului. Ca în fiecare loc de muncă, Lettice decide să urmeze „regula celor trei Δ, regula moștenită de la mama ei și prin urmare, să Însuflețească, să Înflăcăreze și să Înveselească audiența, imaginând fapte grandioase petrecute pe Marea Scară a Conacului. Lotte o concediază, dar are revelația întâlnirii unui om „spectaculos”, pe care, săptămâni mai târziu, simte nevoia să îl caute, în fața căruia (încurajată de pocalele de Quaff pe care le dă pe gât) lasă garda jos și împreună cu care își va aminti și ea de faptul că a moștenit de la tatăl ei (proprietarul Editurii Perseus), mort odată cu Europa, „ochii” pentru frumos, pentru construcțiile cu arhitectură splendidă, care dau identitate. Cele două petrec tot mai mult timp împreună, reînviind scene din istorie și, inevitabil, se produce un accident, care conduce la un proces public.Lotte va trebui să își dea demisia dar viața va continua mult mai spectaculos și pentru ea pentru că, decide să înființeze, împreună cu Lettice, „tururile E.N.D.”, prin care să fie prezentate „top 10 cele mai noi și mai urâte clădiri din Londra”, demonstrând cum a fost ucisă frumusețea și de către cine, spunând numele exacte ale arhitecților, constructorilor, inginerilor și urbaniștilor. „Pe vremuri, exista ceea ce se chema Ochiul arhitectonic comun.A fost distrus chiar în vremea noastră, (…)”. Spectacolul se încheie cu scena Letticiei și a lui Lotte care își imaginează un altfel de tur (E.N.D., E.N.D. = Eradicarea Noutatilor Dezgustatoare), încheiat cu oferirea unui pahar de Quaff în semn de apreciere, ca o compensație pentru toate ororile arhitectonice văzute. Căutarea iubirii și a împlinirii în viață, curajul, umorul și creativitatea, arhitectura ca identitate, distrugerea orașelor, importanța istoriei și a teatrului, evadarea în imaginar, frustrarea, durerea, sacrificiul, sunt temele mari ale textului.

Ce au în comun Lettice Douffet, Charlotte Schoen și Maria Stuart, regina Scoției rămâne să descoperim împreună la Teatrul de Stat Constanţa, miercuri, 5 septembrie, de la ora 21.30.

Spectacolul „Lettice și Leușteanul” de Peter Shaffer, traducere de Crina Lință, regia Geanina Hergheligiu. O comedie verbală, ierbală, dar nu și letală cu Crina Lință, Ioana Pavelescu și Silviu Biriș.Pictură décor: Alina Mavru




12