O comisie din Congresul american a recunoscut, joi, genocidul armenilor comis în timpul Imperiului Otoman, ignorând avertizările secretarului de Stat, Hillary Clinton şi ale Turciei, care şi-a rechemat imediat ambasadorul aflat în post la Washington. Cu 23 de voturi pentru şi 22 împotrivă, comisia Afacerilor Externe din Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie care califică drept genocid masacrele comise în perioada 1915-1923. Textul, care nu are forţă de lege, îi cere preşedintelui american să califice în mod precis ca genocid exterminarea sistematică şi deliberată a 1.500.000 de armeni. Preşedintele comisiei, Howard Berman, a apreciat că nimic nu justifică faptul că Turcia ignoră realitatea genocidului armean. Acest vot are loc după ce Clinton a avertizat că adoptarea acestei rezoluţii ar putea ridica obstacole în normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Armenia.
Rezoluţia poate face, pe viitor, obiectul unui vot în plenul Camerei Reprezentanţilor. Dar această etapă viitoare depinde de conducerea democrată a Adunării, care nu s-a angajat până în prezent să adopte rezoluţia în şedinţă plenară. În minutele care au urmat acestui vot, Turcia şi-a rechemat ambasadorul din SUA, pentru consultări. ”Condamnăm această rezoluţie care acuză naţiunea turcă de o crimă pe care nu a comis-o. În urma acestui incident, ambasadorul nostru la Washington, Namik Tan, a fost rechemat la Ankara pentru consultări”, a declarat Guvernul turc, într-un comunicat. Ankara îşi intensificase presiunile pentru a împiedica votarea unei astfel de rezoluţii. Preşedintele turc, Abdullah Gul, l-a sunat miercuri seară pe omologul său american, Barack Obama, pe această temă, în timp ce ministrul Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a exercitat presiuni asupra congresmenilor americani pentru a respinge rezoluţia.
Problema unui genocid armean reprezintă un câmp minat la nivel diplomatic. Armenii, reprezentaţi de o importantă diaspora în SUA, fac presiuni pentru recunoaşterea ca genocid a masacrelor şi deportărilor care, în perioada 1915-1917, au provocat, potrivit acestora, moartea a peste 1.500.000 de armeni. Turcia recunoaşte că între 300.000 şi 500.000 de persoane au murit, dar nu din cauza unei campanii de exterminare, ci, potrivit acestei ţări, în haosul ultimilor ani ai Imperiului Otoman. Ea respinge noţiunea de genocid, recunoscută de Franţa, Canada sau Parlamentul European. Obama, care a promis în timpul campaniei sale electorale recunoaşterea genocidului armean, a renunţat să mai folosească acest termen la scurt timp după alegerea sa, în condiţiile în care SUA susţin eforturile de normalizare a relaţiilor între Turcia şi Armenia, pentru deschiderea frontierei comune şi stabilirea de relaţii diplomatice.