O constănţeancă a câştigat Trofeul „Dobroge, vatră de folclor românesc“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O constănţeancă a câştigat Trofeul „Dobroge, vatră de folclor românesc“

Cultură 03 Decembrie 2012 / 00:00 1674 accesări

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare Vocală pentru Tineret „Dobroge, vatră de folclor românesc“ a adus voia bună, timp de două zile, pe scena Căminului Cultural din localitatea Mihail Kogălniceanu. După ce, vineri seară, cei 26 de concurenţi au intrat în... focurile competiţiei, sâmbătă, de Ziua Naţională a României, cei mai talentaţi şi mai bine pregătiţi dintre ei au fost premiaţi. Podiumul laureaţilor a fost dominat de tulceni, aceştia adjudecându-şi mai mult de jumătate din premiile festivalului. Trofeul „Dobroge, vatră de folclor românesc” a ajuns, însă, la o constănţeancă: Maria Ozana Stoicoci, care a concurat la prima categoria de vârstă, 8-15 ani. În urma deliberării juriului, la această categorie de vârstă au obţinut Premiul I Lorena Luana Tudorache din Ploieşti şi Georgiana Neagu din Mangalia, iar Ana Maria Băluţă din comuna tulceană Turcoaia şi Steluţa Ciobanu din Tulcea au primit Premiul al II-lea. Tot doi tulceni s-au aflat şi pe treapta a treia a podiumului: Elena Nistor şi Răzvan Poşchină. De asemenea, Marina Sava din Constanţa, Narcis Gherghişan - Tulcea şi Raluca Pandele - comuna tulceană Turcoaia au primit menţiuni.

La categoria de vârstă 16-25 de ani, pe prima parte a podimului „au urcat” alte două interprete din judeţul Tulcea: Mădălina Neicu şi Georgiana Pandele. Pe locul al II-lea s-au clasat alte două tinere soliste din judeţul vecin: Laura Feraru din Luncaviţa şi Ancuţa Gălăţeanu din Niculiţel. Premiul al III-lea le-a revenit Mariei Mocăniţă din Turcoaia şi lui Ionuţ Cuclea din localitatea constănţeană Valu lui Traian. O menţiune din partea juriului a primit Cristina Veliu din Izvoarele, Tulcea. Juriul competiţiei, prezidat de dirijorul Constantin Arvinte, a fost alcătuit din etnomuzicologul Steluţa Popa, maestrul coregraf Ion Cristian, solista Elena Ionescu-Cojocaru şi prof. Adrian Ursulescu.

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului „Dobroge, vatră de folclor românesc“ a fost organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Constanţa şi Asociaţia Culturală a Coregrafilor, Scenografilor, Artiştilor Liber Profesionişti şi Amatori din Constanţa, în colaborare cu Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada” şi Inspectoratul Şcolar Judetean Constanţa. Proiectul a fost finanţat de către Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, prin DJST Constanţa.



12