Concursul naţional adresat liceenilor, „Azi n-am fost la bibliotecă”, desfăşurat prin programul „Biblionet”, şi-a desemnat câştigătorii, marţi seară, la sediul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Printre cei şase câştigători ai celor trei secţiuni s-a aflat şi o constănţeancă. Margareta Cucli-Iane, elevă în clasa a XI-a A, la Liceul Teoretic „Ovidius”, a obţinut premiul al III-lea la secţiunea „Proză în poze”. Adolescenta s-a prezentat în competiţie cu un proiect intitulat „Catch the reading bug”, prin care, cu ajutorul imaginilor şi textului, a încercat să demonstreze că lectura este o preocupare încă importantă. Juriul a apreciat în mod deosebit creativitatea şi originalitatea abordării.
Cele 169 de proiecte care au intrat în competiţie au fost jurizate de scriitorul şi eseistul Radu Pavel Gheo şi scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu. „Organizarea a fost deosebită, premiile fiind înmânate de ministrul Culturii si Patrimonului Naţional, Kelemen Hunor. Pentru mine a fost o experienţă de neuitat şi sper să am ocazia, şi în viitor, să iau parte la proiecte de acelaşi nivel”, a spus Margareta Cucli-Iane.
„Vrem să ştim părerea ta despre bibliotecă şi bibliotecari, să aflăm ce fac liceenii la bibliotecă (sau ce şi-ar dori să facă la bibliotecă), pentru că suntem convinşi că a merge la bibliotecă nu e doar instructiv, e şi distractiv. Aşa că te invităm să participi la un concurs de filme, imagini, sloganuri şi design. Ne aşteptăm să spui pe bune ce crezi, dar îţi propunem să fii, în acelaşi timp, vizionar. Poţi să fii oricât de visător sau critic, vrem părerea ta sinceră: e biblioteca utilă? Ţine ea pasul cu vremea? Dacă ai fi tu şeful tuturor bibliotecilor din România, măcar o zi, ce ai face?”, îi incitau organizatorii pe liceeni, pe site-ul concursului, http://concursliceeni.biblionet.ro/.
Concursul „Azi n-am fost la bibliotecă” a fost structurat pe trei secţiuni: Filme scurte, „Proze în poze” - scenariu ilustrat, bandă desenată sau suită de fotografii şi text, care ilustrează un fir narativ şi Design (grafică şi/sau text) pentru tricouri, căni sau stickere, care promovează biblioteca şi/sau activităţile care pot fi găzduite de biblioteci.