O constănțeancă, printre cei mai buni elevi din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Îi meditează gratuit la matematică pe elevii fără posibilități materiale

O constănțeancă, printre cei mai buni elevi din lume

Educație 18 Februarie 2016 / 14:08 4073 accesări

Roxana Vătămanu, eleva care a obținut punctajul maxim la testele SAT, alături de profesorul pregătitor, Serdal Aslantas.

Roxana Vătămanu, eleva care a obținut punctajul maxim la testele SAT, alături de profesorul pregătitor, Serdal Aslantas.

Mai mulți elevi constănțeni au reușit o performanță extraordinară, putând fi considerați printre cei mai buni din lume. Printre ei se află și Roxana Vătămanu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța, care a susținut în ianuarie testele SAT (Scholastic Assessment Test) Subject la disciplinele Matematică și Chimie. Tânăra a obținut la Matematică 2, considerată cea mai dificilă materie, un punctaj de 800 - maximul posibil. Ea s-a situat astfel în procentul de 1% al elevilor din întreaga lume care reușesc acest lucru. Roxana, elevă de 10 și în sistemul de învățământ românesc, a venit special de la Brăila, unde a parcurs primii 8 ani de școală, pentru a-și continua studiile liceale la Liceul Internațional de Informatică. Roxana vrea să se pregătească pentru a putea fi admisă la colegii și universități din străinătate, potrivit conducerii liceului. Fata dorește să se specializeze în domeniul Inginerie Chimică, preferând în special mediul academic din Statele Unite. Eleva s-a pregătit pentru acest examen timp de o lună și jumătate, beneficiind și de ajutorul profesorului Serdal Aslantas la orele de pregătire specială pentru SAT, ce au avut loc săptămânal.

ALTE CERINȚE FAȚĂ DE PROGRAMA ROMÂNEASCĂ Subiectele acestui examen, după părerea Roxanei, nu se aseamănă cu exercițiile din programa românească, mai ales ca metodă de rezolvare. Timpul este scurt, de aproximativ un minut pe exercițiu, așa că de foarte mare importanță este ideea de rezolvare, mai mult decât abilitățile de calcul, pentru care se poate folosi un calculator. Roxana este foarte mulțumită de performanța sa, deoarece știe că un rezultat perfect atârnă greu în ochii celor care îi vor revizui aplicația. Deși bucuria este mare, tânăra mărturisește că nu își lasă mult timp de odihnă - a început deja pregătirile pentru Olimpiada județeană de chimie, proiectarea stației spațiale pentru Concursul NASA și pregătirile pentru Concursul Internațional InfoMatrix, în același timp participând la proiecte de voluntariat ale Crucii Roșii și în cadrul Liceului Internațional. Fata este meditator gratuit la matematică pentru elevii de gimnaziu care nu au resurse materiale pentru a se pregăti suplimentar. Asemenea ei, și alți elevi din Constanța au obținut din 2010 și până în prezent punctaj maxim la testul SAT, la matematică sau la alte materii, potrivit prof. Florina Niculescu, cea care este responsabilă cu aceste testări.

UNDE POT SUSȚINE ELEVII TESTELE SAT Elevii care doresc să studieze la universități din America sau Marea Britanie pot susține testele SAT la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” (CNMB) din Constanța. ”Mulți elevi au obținut nota maximă la una, două sau 3 materii din cadrul acestui examen care este structurat pe SAT Reasoning Test - matematică și engleză), obligatoriu pentru Bacalaureatul american, și SAT Subject Test - 3 materii la alegerea candidatului, în funcție de profilul facultății la care candidatul respectiv dorește să studieze”, a declarat, pentru ”Telegraf”, prof. Niculescu.

Lista cu câțiva din elevii care au obținut punctaj maxim la testul SAT, la diverse materii:

1. Dobrin George Costin Mate1- 800 (nota maximă); Mate 2- 800; Chimie- 800; Writing-800 - elev la CNMB; 2. Bilal Iman - Mate 1-800; Mate 2- 800; Fizica-800; Reading FR-800 - fostă elevă la CNMB, în prezent studentă la Cambridge; 3. Bilal Kaan - Mate 1-800; Mate 2- 800, Fizica-800; Reading FR-800 - fost elev la CNMB, în prezent student la Imperial, Londra; 4. Catană Diana - Mate 1-800; Mate 2-800; Biologie-800 - elevă la CNMB; 5. Zaharia Leonard Alexandru - Mate 1-800; Mate 2- 800; Reading FR-800 - fost elev la CNMB, în prezent student la Colgate Univ. SUA; 6. Anastase Diana - Mate 1-800, Mate 2- 800, fostă eleva la CNMB, în prezent studentă la Yale, SUA; 7. Buzelan Alexandru - Mate 1- 800, Mate 2- 800, fost elev la CNMB, în prezent sudent în SUA

8. Graur Alexandru - Mate1-800, mate 2-800 - fost elev la CNMB, acum transferat la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București; 9. Stănișor Ștefan - Mate 1-800, Mate 2- 800 - fost elev la CNMB, în prezent transferat la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București; 10. Goie Marco Iulian - Mate 1- 800, Mate 2- 800, Reading M2- 800 - fost elev la CNMB, în prezent student la Imperial UK; 11. Memet Elif - Mate 1- 800, Mate 2- 800, Chimie 800, Germana-800, Reading M2- 800, fosta eleva la Liceul Teoretic Internațional de Informatică Constanța - în prezent studentă la Columbia University USA; 12. Oltean Ioana - Mate 1- 800, Mate 2- 800 - fostă elevă la Liceul Teoretic Ovidius, absolventă de Drept la Universitatea București.



12