O „ctitorie spirituală dobrogeană”, la ceas aniversar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O „ctitorie spirituală dobrogeană”, la ceas aniversar

Cultură 17 Martie 2011 / 00:00 877 accesări

Amplele manifestări prilejuite de aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Ovidius” au continuat, ieri, cu alte evenimente culturale ce au culminat cu lansarea monografiei „Ctitorii spirituale dobrogene. Universitatea Ovidius din Constanţa”, elaborată de rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină şi şeful Biroului de Presă, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan. Prezentarea importantului volum a fost realizată, în holul Rectoratului, de către decanul Facultăţii de Litere, prof. univ. dr. Adina Ciugureanu şi prof. univ. dr. Ion Coja. „Dacă veţi citi cartea, şi vă invit să faceţi acest lucru, veţi descoperi cât de multe persoane au dorit, au contribuit şi au luptat pentru ca în acest oraş să existe instituţii de învăţământ superior”, a spus prof. univ. dr. Adina Ciugureanu, care a mărturisit că a citit cartea integral, într-o singură noapte.

De formaţie fizician, rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină, a subliniat că şi-a redescoperit pasiunea pentru literatură, pentru scris. „Sunt fizician, am scris multe cărţi, dar îmi aduc aminte că atunci când eram licean, eram numărul 1 la literatură, eram numărul 1 la fizică, eram numărul 1 la matematică şi probabil că acest început, care este cartea aceasta pe care o vedeţi acum, îmi demonstrează mie însumi că mai e o latură care poate fi exploatată în ceea ce mă priveşte. Determinism, aş zice. Nimic nu e dacă nu se sprijină ceva, nimic nu e, mai ales atunci când e vorba de act cultural în prezent, dacă nu a fost ceva în trecut. Acest lucru am vrut noi să demonstrăm. Universitatea Ovidius nu putea apărea şi nu se putea dezvolta dacă ceva nu ar fi fost înaintea ei. Ceea ce se numeşte, astăzi, învăţământ superior constănţean, se sprijină pe ceva foarte trainic”, a spus rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină.

„Cărţile se scriu din dragoste sau din datorie. Cred că am scris această carte din datorie. Din datorie pentru instituţia care mi-a definit identitatea profesională în aceşti ultimi ani ai carierei mele, din datorie faţă de oraşul meu şi faţă de cei care au clădit din speranţe şi visuri idealul de a avea la Constanţa o universitate”, a spus conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan.

Lansarea a continuat cu o invitaţie la „poveşti”, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”, avându-l ca protagonist pe prof. univ. dr. Ion Coja. Monografia „Ctitorii spirituale dobrogene. Universitatea Ovidius din Constanţa” este rezultatul a doi ani de muncă şi cercetări prin arhivele Ministerului Educaţiei şi ale Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.

Seara de miercuri s-a încheiat la Universitatea „Ovidius” cu spectacolul de muzică folk şi poezie „Şi noi care...”.

Un ateneu pentru constănţeni, „Dobrogeţia”. Activităţile culturale aniversare continuă, astăzi, de la ora 12.00, cu vernisajul expoziţiei „Metamorfozele”, realizată de studenţii Facultăţii de Arte, care va avea loc în holul Rectoratului. De asemenea, de la ora 13.00, în holul E de la sediul central al universităţii va avea loc vernisajul expoziţiei „Evoluţia ştiinţei - Galileo 400”, organizată de prof. univ. dr. Gheorghe Stratan de la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Holubei” din Bucureşti. De asemenea, de la ora 13.00, în holul Rectoratului va fi prezentată ediţia jubiliară a monografiei Universităţii „Ovidius”, realizată de Constanţa Călinescu şi Ioan Popişteanu, urmată, de la ora 15.00, de vernisajul expoziţiei sculptoriţei Elena Surdu Stănescu din Bucureşti. De la ora 16.00, în sala de conferinţe din sediul central este programată fondarea Ateneului „Dobrogeţia”.



12