O delegație CNACN SA a ajuns în Bosnia și Herțegovina. Ce s-a discutat?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O delegație CNACN SA a ajuns în Bosnia și Herțegovina. Ce s-a discutat?

Economie 09 Noiembrie 2018 / 17:25 845 accesări

O delegaţie a Companiei Naționale „Administrația Canalelor Navigabile” SA a efectuat o vizită la Ambasada României în Bosnia și Herţegovina, la iniţiativa reprezentantului CNACN SA în Serbia, Vladan Misic. La discuții au participat directorul comercial Hermina Bectemir și Ministrul Consilier pe probleme politice, consulare şi economice în cadrul Ambasadei, Ionuţ Neagu.

În cadrul discuţiilor a fost abordată situaţia actuală a traficului pe canalele navigabile în directă legătură cu Bosnia Herţegovina, precum şi posibilităţile de creştere a volumului de marfă. „Analizând istoricul relaţiilor de colaborare, notăm că în prezent există o tendinţă de creştere a traficului, din şi spre Bosnia Herţegovina, având în vedere faptul că anul trecut marfa tranzitată sub acest pavilion era de 30.994 de tone de marfă, înregistrându-se un trafic de 40.782 de tone, în timp ce anul acesta s-au înregistrat 49.463 tone marfă si un trafic de 65.083 tone capacitate. Companiile foarte mari care aduc şi pot aduce mai mult trafic pe canalele navigabile sunt: Sisecam Soda Lukavac, Global Ispat Koksna, ArcelorMittal d.o.o. Zenica. Punctul de legatură este portul Brcko, singurul port fluvial aflat pe râul Sava, care realizează un trafic de peste 200.000 tone, cu tendinţe de creştere”, spun reprezentanții CNACN SA, într-un comunicat de presă.

Ministrul Consilier pe probleme politice, consulare şi economice în cadrul ambasadei din Bosnia Herţegovina, Ionuț Neagu, a întărit faptul că CNACN SA este prima companie din România care a contactat ambasada cu propuneri concrete de îmbunătăţire a relaţiilor economice dintre cele două ţări. În acest context trebuie amintit că Strategia Uniunii Europene Regiunea Dunării (SUERD) este una dintre cele patru strategii macroregionale ale Uniunii Europene care are ca obiective interconectarea regiunii Dunării, protejarea mediului ambiant, creşterea prosperităţii şi consolidarea acesteia. Dintre aceste arii prioritare, România coordonează navigaţia pe căile navigabile interioare. Având în vedere că Bosnia Herţegovina este membră a Strategiei Uniunii Europene Regiunea Dunării, corelat cu faptul că România va deţine preşedenţia SUERD, între 1 noiembrie 2018 - 31 octombrie 2019, cele două ţări vor depune eforturi comune pentru realizarea unei platforme de cooperare consolidate, care să contribuie la realizarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale a statelor din regiune. De asemenea, delegaţia C.N.A.C.N. S.A. a participat la conferinţa de deschidere a evenimentului The 17th International Fair of Economy „BRCKO 2018”, organizat de Camera de Comerţ din districtul Brcko, Bosnia – Herţegovina, care a reunit o mulţime de oameni de afaceri în vederea unui important schimb de experienţă, idei precum şi posibilitatea de a face noi contacte.



12