O dietă bogată în lapte nu scade riscul de a suferi fracturi, potrivit unui studiu suedez, care a descoperit că, dimpotrivă, femeile care beau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi sunt mai predispuse la a suferi fracturi, în timp ce consumul de iaurt pare să aibă un efect invers, potrivit bbc.com. Cercetarea efectuată în Suedia şi ale cărei rezultate au fost publicate în British Medical Journal sugerează că femeile care beau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi sunt mai predispuse la a suferi fracturi, comparativ cu cele care consumă cantităţi mai mici. Savanţii au avertizat însă că studiul lor doar sugerează o tendinţă şi nu ar trebui interpretat ca fiind o dovadă că un consum ridicat de lapte cauzează fracturi. Factori precum consumul de alcool şi greutatea corporală sunt, foarte probabil, de luat în seamă privind fracturile, au mai spus experţii. Laptele este recomandat de mulţi ani drept o bună sursă de calciu, dar studiile care au încercat să răspundă la întrebarea dacă acest aliment contribuie la întărirea oaselor şi la o mai mică incidenţă a fracturilor au ajuns la concluzii contradictorii. Cercetătorii din Suedia au analizat obiceiurile alimentare a 61.400 de femei, între anii 1987 şi 1990, şi a 45.300 de bărbaţi, în 1997, şi au monitorizat starea de sănătate a acestora timp de mai mulţi ani după aceea. Participanţii au fost rugaţi să completeze chestionare referitoare la frecvenţa consumului anumitor alimente, precum lapte, iaurt şi brânză, pe perioada unui an. Cercetătorii au urmărit apoi câţi dintre participanţi au suferit fracturi şi câţi au murit în anii care au urmat.