O echipă UNESCO a vizitat Hârșova și Capidava

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O echipă UNESCO a vizitat Hârșova și Capidava

Cultură 29 Septembrie 2014 / 00:00 1738 accesări

Proiectul „Danube Limes Brand”, finanţat prin Programul Operațional Regional Sud-Estul Europei, al cărui principal obiectiv îl constituie extinderea limesului dunărean ca parte a sitului transnaţional UNESCO „Frontierele Imperiului Roman”, s-a încheiat, sâmbătă, cu vizitarea cetăţilor Carsium şi Capidava.

La Hârşova, echipa de experți UNESCO a fost primită de primarul localităţii, Tudor Nădrag, care a ţinut să precizeze că autoritatea locală este interesată de valorificarea monumentelor istorice şi sprijină toate iniţiativele Ministerului Culturii şi ale Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), sub egida căruia funcționează Muzeul „Carsium”. Elevii de la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din localitate, întruchipând daci şi romani, îndrumaţi de profesorii Elena Manea, Teodora Stancu, Camelia Şerban şi Marcel Petcu, au pregătit mai multe ateliere de lucru: gastronomie dacică, olărit dacic sau roman, împletit. În program a fost inclusă și prezentarea unui scurtmetraj realizat de elevii liceului la cetatea Carsium. Toate au subliniat interesul mare al comunităţii locale faţă de cetatea Carsium. După vizita de la Primăria Hârșova, a urmat vizitarea Muzeului „Carsium”, unde directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, i-a întâmpinat pe specialişti şi le-a înmânat materiale promoţionale editate de Consiliul Judeţean Constanța.

VIZITĂ LA CETATE După aceea, oaspeții au vizitat cetatea. Primul popas a fost făcut la poarta de nord a cetăţii romano-bizantine, descoperită în urmă cu cinci ani. Obiectivul a atras atenţia specialiştilor datorită gradului înalt de conservare. Pe suprafaţa cetăţii, dr. Constantin Nicolae a prezentat principalele probleme legate de stratigrafia sa, cetatea reprezentând un ansamblu fortificat din perioade şi epoci istorice diferite, din care se păstrează elemente dispersate. A stârnit curiozitatea participanţilor și instalaţia portuară de pe malul Dunării, cu valoare de unicat, deoarece păstrează încă, în mod cu totul excepţional, ziduri din antichitatea târzie şi evul mediu. În programul vizitei, au fost incluse și o vizită la cealaltă cetate care ar putea fi inclusă în patrimoniul UNESCO, Capidava, dar și o vizită la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea.

Proiectul „Danube Limes Brand” a fost coordonat de Universitatea din Viena, Austria, având ca parteneri Universitatea Dunării Krems, Institutul Naţional al Patrimoniului - România, Institutul pentru Protejarea Monumentelor din Bratislava - Slovacia, Colegiul „Karoly Robert” - Ungaria, provincia Rimini - Italia, Institutul de Arheologie și Muzee - Bulgaria, Academia Științelor din Serbia - Institutul de Arheologie, Serbia, şi Muzeul Osijek - Croaţia.

NOAPTEA CERCETĂTORILOR Aceasta nu este singura acțiune care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute. Un grup de elevi de la Liceul „Ioan Cotovu” din Hârşova, îndrumaţi de profesorii Marcel Petcu şi Elena Manea, a organizat, vineri, ediţia din acest an a „Nopţii cercetătorilor”, la Muzeul Carsium Hârşova. Evenimentul s-a desfășurat sub forma unei „șezători” științifice, elevii fascinați de istoria locală adresându-i o serie de întrebări responsabilului muzeului, dr. Constantin Nicolae.



12