O farsă pe Twitter, 30 de ani de închisoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O lume tot mai controlată

O farsă pe Twitter, 30 de ani de închisoare

Monden 06 Septembrie 2011 / 00:00 572 accesări

MESAJE MINCINOASE Doi mexicani, bărbat şi femeie, riscă să-şi petreacă următorii 30 de ani în închisoare, după ce au sabotat şi terorizat online mai mulţi utilizatori ai platformei de socializare Twitter. Aceasta este cea mai gravă acuzaţie adusă vreodată unui utilizator al reţelei. Astfel, potrivit declaraţiilor procurorilor, un profesor împreună cu o comentatoare radio au anunţat că mai mulţi bărbaţi înarmaţi atacă şcolile din Veracruz, determinându-i pe părinţi să se grăbească să-şi salveze copiii. În urma acestui anunţ au avut loc 26 de accidente de maşină, generate de haosul şi panica părinţilor iar liniile telefonice de urgenţă au fost blocate.

Gilberto Martinez Vera, în vârstă de 41 de ani, profesor la mai multe şcoli private, a postat pe Twitter mesaje prin care anunţa că bărbaţi înarmaţi răpesc copiii din şcoli. ”Cumnata mea m-a sunat foarte supărată, tocmai au răpit cinci copii de la şcoală”, a scris acesta pe contul său de Twitter. La scurt timp după postarea acestui anunţ, comentatoarea radio a postat: ”Nu ştiu la ce oră s-a întâmplat dar este adevărat”. În realitate, răpirile nu au avut loc niciodată. ”Cum pot să îmi facă asta pentru că am repostat pe Twitter un mesaj? Adică sunt 140 de caractere. Nu are nicio logică”, a comentat Maria de Jesus Bravo Pagola. Cunoscută ca ”Maruchi” la radio şi pe reţelele de socializare, comentatoarea este acuzată de punerea în circulaţie cu rea-voinţă a unui mesaj despre care ştia că este fals. Situaţia sa este mai gravă pentru că este considerată un lider şi formator de opinie. Circulă petiţii online javascript: care solicită eliberarea ei, iar cauza a fost preluată de apărătorii drepturilor omului, care susţin că acuzaţiile sunt exagerate. Amnesty International susţine că autorităţile din Veracruz încalcă libertatea de exprimare şi consideră că panica născută în acel context se datorează în primul rând sentimentului de nesiguranţă în care se trăieşte în regiune, pe fondul războiului cu traficanţii de droguri. Aceştia au comentat că incidentul aduce aminte de o altă farsă celebră făcută la radio, în 1938, de Orson Wells, care a indus lumea în eroare cu privire la un atac al extratereştrilor.

PRECEDENTE DE LUAT ÎN SEAMĂ Cei doi mexicani nu sunt singurii utilizatori ai platformei Twitter care sunt condamnaţi. Britanicul Paul Chambers a fost amendat cu 385 de lire sterline şi i s-a mai ordonat să plătească despăgubiri de 2.000 de lire sterline după ce a postat un mesaj fals în care afirma că aeroportul Robin Hood nu s-a redeschis, cauzând un adevărat haos în rândul pasagerilor care trebuiau să se îmbarce. Totodată, în 2009, o chinezoaică a fost condamnată la un an de muncă silnică într-o tabără de muncă, după ce a postat un mesaj satiric despre pavilionul Japoniei din cadrul Expoziţiei Mondiale de la Shanghai.



12