O femeie conduce lupta kurzilor din Kobane împotriva grupării SI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Impresionant

O femeie conduce lupta kurzilor din Kobane împotriva grupării SI

Externe 13 Octombrie 2014 / 00:00 431 accesări

Femeile sunt considerate persoane de... mâna a doua de către extremiștii islamiști, fiindu-le interzise până și drepturile cele mai elementare. Totuși, tocmai o femeie le opune rezistență și îi conduce pe combatanţii kurzi în bătălia împotriva jihadiştilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic (SI), care ameninţă să cucerească oraşul sirian kurd Kobane, la frontiera cu Turcia. Gestul este cu atât mai impresionant cu cât constituie o sfidare la adresa terorii instaurate de extremiști în lumea întreagă. Mayssa Abdo, cunoscută sub numele de război Narin Afrin, se află la comanda YPG la Kobane, alături de Mahmoud Barkhodan, a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, referindu-se la Unităţile pentru Protecţia Poporului, care rezistă de la 16 septembrie ofensivei dure a SI asupra Kobane. Mayssa, în vârstă de 40 de ani, poartă un pseudonim al regiunii sale natale, Afrin, un bastion kurd situat, la fel ca şi Kobane, în provincia Alep, din nordul Siriei. Cei care o cunosc spun că este cultivată, inteligentă şi flegmatică. Are grijă de moralul combatanţilor şi se interesează îndeaproape de problemele lor.

Prezenţa femeilor în rândul forţelor kurde nu este nouă. Rebelii din cadrul PKK, care s-au înarmat în Turcia, în 1984, pentru a crea un stat kurd independent, dar care au început negocieri de pace cu Ankara, în urmă cu doi ani, numără de mult timp femei în rândul lor. Combatantele PKK au cunoscut notorietatea mondială în anii '90, efectuând operaţiuni sinucigaşe. Combatanta kurdă Dilar Gencxemis, identificată de către mişcarea din care face parte sub numele de Arin Mirkan, s-a sinucis pe 5 octombrie, provocând moartea a zeci de jihadişti, în apropiere de Kobane. Ea a fost prima femeie-kamikaze kurdă înregistrată de la începutul războiului civil din Siria, în 2011. YPG este principala miliţie kurdă siriană şi aripa armată a Partidului Uniunea Democratică (PYD), cel mai important partid politic kurd din Siria. Acest partid laic cu tendinţe socialiste a reuşit, de la începutul războiului din Siria, să creeze, în zone kurde, un sistem de autogestionare cu ajutorul unor consilii locale, o experienţă democratică relativ reuşită într-o ţară dominată de autocraţie, de aproape o jumătate de secol. Femeile reprezintă 40% din aceste consilii. SI promovează, în schimb, o versiune extremă a Islamului şi a proclamat un califat în teritoriile asupra cărora deţine controlul, în Siria şi Irak, un sistem de domnie musulman care a dispărut în urmă cu un secol. Această grupare nu ezită să-i decapiteze, lapideze şi chiar crucifice pe cei pe care-i consideră inamici.

TERORIȘTII TRIMIT ÎNTĂRIRI SI trimite numeroşi combatanţi suplimentari la Kobane. De la cucerirea, vineri, a cartierului general al forţelor kurde de către jihadişti, SI nu a mai înaintat cu adevărat. SI controlează 40% din Kobane, în special sectorul de est şi cartiere din sudul şi vestul oraşului. Gruparea a preluat controlul asupra cartierului general al forţelor kurde, în nordul oraşului, la un kilometru de frontiera cu Turcia. Jihadiștii atacă pe mai multe fronturi, dar sunt respinşi. Kurzii, mai puţini şi mai prost echipaţi, îşi apără într-adevăr oraşul cu furie. Sâmbătă, cel puţin 36 de jihadişti au fost ucişi în atacuri kurde, inclusiv unul împotriva unor vehicule ale SI care încercau să pătrundă în oraş. Tot sâmbătă, combatanţi SI au încercat pentru prima dată să ajungă la frontiera cu Turcia, în nordul Kobane, dar au fost respinşi de kurzi. Coaliţia condusă de SUA îşi continuă atacurile asupra unor poziţii jihadiste, ea efectuând nouă raiduri, sâmbătă seara, omorând jihadişti şi distrugând vehicule. După ce au preluat controlul asupra mai multor sate din jurul Kobane, jihadiştii au pătruns luni, pentru prima dată, în Kobane, simbolul rezistenţei faţă de SI în Siria.

REUNIUNE A COALIȚIEI Şefii militari din 21 de ţări ale coaliţiei conduse de SUA pentru a lupta contra SI în Irak şi Siria se vor reuni mâine, la Washington. Cel mai înalt grad în armata americană, generalul Martin Dempsey, şi comandantul pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, generalul Lloyd Austin, au convocat reuniunea, pentru a discuta despre eforturile coaliţiei în campania împotriva SI. Această reuniune extraordinară va avea loc la baza aeriană Andrews, în suburbia Washingtonului. La ea vor participa reprezentanţi ai tuturor partenerilor europeni din cadrul coaliţiei, precum şi cele cinci ţări arabe care joacă un rol activ în atacurile aeriene contra SI: Bahrain, Iordania, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat, ieri, ”toate părţile să se ridice pentru a împiedica un masacru al civililor la Kobane”.



12