O inimă artificială şi celule suşă, folosite pentru prima dată în tratarea insuficienţei cardiace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O inimă artificială şi celule suşă, folosite pentru prima dată în tratarea insuficienţei cardiace

Monden 25 Septembrie 2009 / 00:00 302 accesări

O inimă artificială şi celule suşă au fost folosite, în premieră, împreună într-o intervenţie chirurgicală, care a fost realizată în Grecia, de o echipă de medici britanici şi greci, care i-au salvat astfel viaţa unui pacient suferind de insuficienţă cardiacă gravă. Pacientului i-a fost introdusă în organism o inimă artificială, cunoscută sub numele de dispozitivul Jarvic, deoarece inima lui era prea slăbită să mai pompeze sîngele în tot corpul. Apoi, chirurgii i-au injectat în muşchiul cardiac circa şase milioane de celulele suşă prelevate din propriul lui organism. Pacientul, Ioannis Manolopoulos, a spus că le datorează viaţa medicilor britanici şi greci care l-au operat.

Echipa de chirurgi care a făcut în premieră această operaţie a fost condusă de britanicul Stephen Westaby, un pionier în folosirea pompelor mecanice Jarvic pentru pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă. Însă, Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie nu subvenţionează acest tip de tratament. Westaby se bazează în schimb pe finanţare caritabilă sau merge în ţări în care guvernele sînt pregătite să plătească 60.000 de lire sterline pentru acest tip de pompă. ”Mă simt frustrat pentru că toată munca depusă acasă, în Marea Britanie, trebuie să se concretizeze în tratamente în alte ţări”, a declarat chirurgul. ”Am contribuit la dezvoltarea unor programe pentru astfel de operaţii în Franţa, Grecia şi Japonia. E timpul să facem acelaşi lucru şi în Marea Britanie”, a mai spus el. Westaby consideră că pompele pentru inimă, cu sau fără celule suşă, ar putea salva anual vieţile a 12.000 de pacienţi care suferă de insuficienţă cardiacă gravă. Pacientul grec era atît de grav bolnav încît era ţinut în spital de patru luni, fără ca tratamentul medicamentos şi un dispozitiv Jarvic, care i-a fost implantat pentru a îi ajuta inima să se vindece, să îi îmbunătăţească starea de sănătate.

Guvernul grec a decis recent să finanţeze pompele pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă gravă. Implantarea acestor dispozitive permite pacienţilor să iasă din spital fără a necesita ulterior tratament medicamentos. Însă, în Marea Britanie, Serviciul Naţional de Sănătate finanţează folosirea pompelor numai în cazul pacienţilor care aşteaptă un donator pentru transplant de inimă. Prin acest sistem sînt implantate anual circa 100 de pompe. Într-o declaraţie oficială, Ministerul britanic al Sănătăţii a spus că, înainte de a lărgi accesul la această tehnologie, ca la un tratament pe termen lung pentru insuficienţa cardiacă în stadiul final, Serviciul Naţional de Sănătate trebuie să se asigure că există avantaje clare.



12