Australia a anunțat duminică trimiterea unei nave către Vanuatu pentru a ajuta la evacuarea uneia dintre insulele situate în acest arhipelag din Pacific, amenințată de o erupție vulcanică majoră, informează AFP. Autoritățile din Vanuatu au ordonat joi evacuarea masivă și obligatorie a insulei Ambae, unde a fost declarată stare de urgență ca urmare a intensificării activității vulcanului Manaro Voui. Evacuarea trebuie încheiată până la 6 octombrie.
Nivelul de alertă a fost ridicat la categoria 4 din 5 după ce vulcanul a aruncat în aer pietre, gaz vulcanic, ploaie acidă și cenușă peste Ambae, unde se estimează că trăiesc aproximativ 8.000 de persoane, potrivit Centrului pentru Gestionarea a Pericolelor din Vanuatu. Vulcanul, cunoscut și sub numele de Lombenben și înalt de 1.496 de metri, este activ de câteva săptămâni, însă sâmbăta trecută a început brusc să arunce cenușă și lavă. Vulcanologul Steve Sherburn, expert al agenției guvernamentale neo-zeelandeze GNS, a declarat în cursul săptămânii trecute că fotografiile făcute din avion arată că Monaro poate avea un efect devastator asupra insulei.
Nava „HMAS Choules“ a părăsit sâmbătă Australia și va ajunge în Vanuatu la mijlocul săptămânii următoare. Aceasta transportă ajutoare alimentare și specialiști în situații de urgență, precizează sursa citată. Lucrătorii militari și umanitari australieni erau așteptați să sosească duminică în Vanuatu. "Australia este întotdeauna gata să ajute în cazul în care are loc erupția vulcanică", a declarat șefa diplomației australiene, Julie Bishop.Mare parte dintre locuitorii din Ambae au fost deja evacuați și cazați în adăposturi. Însă autoritățile guvernamentale din Vanuatu au recunoscut că nu sunt suficient de bine pregătite în fața riscului vulcanic și au solicitat ajutor internațional.
Vanuatu, un arhipelag format din 82 de insule pe care trăiesc în total circa 270.000 de persoane este situat pe așa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă cu o intensă activitate seismică și vulcanică și un punct de întâlnire a plăcilor tectonice.
Arhipelagul a fost parțial devastat de ciclonul Pam, de categorie 5 (cea mai înaltă), care a condus la moartea a 11 persoane în 2015. Teritoriu franco-britanic până la independeța sa, în 1980, Vanuatu este una dintre țările cele mai sărace de pe planetă.
Vulcanii din Vanuatu, dintre care nouă activi, se numără printre cei mai accesibili din lume, astfel încât sunt una dintre principalele atracții turistice ale țării.