Când te uiţi peste umăr, de la înălţimea zilei de vineri, către săptămâna ce se apropie de sfârşit, îţi dai seama că unele ştiri au fost exagerate, că unele evenimente petrecute ar putea avea bătaie mai lungă, politic sau economic, şi că altele au trecut aproape neobservate.
De pildă, raportul european cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen a fost neaşteptat de pozitiv. Bulgaria are mai multe probleme decât noi. Atunci înseamnă că Victor Ponta a avut dreptate când a afirmat că nu socialiştii europeni pun beţe în roate, ci familia plitică a Partidului Popular European, din care face parte PDL-ul, cot la cot cu gruparea politică a lui Nicolas Sarkozy, ce devine în acest fel cel mai ingrat preşedinte al unei \"ţări prietene\"... Ce ironie! Din acelaşi motiv, parcă ţi se face şi mai ciudă pe miştoul francezilor sau al olandezilor la adresa României, ba cu \"salutul românesc\", ba cu Dacia \"Duster\".
Între timp, greva şoferilor s-a fâsâit, deşi putea să fie un duş rece pentru marile companii petroliere. Cineva a calculat că, dacă absolut toţi românii s-ar fi abţinut să alimenteze cu benzină, Rompetrol, Lukoil sau Petrom puteau pierde câte 22 de milioane de euro pe zi! Ar fi fost ca debutul unei revoluţii sau măcar mişcări sociale \"de jos în sus\", cum a insinuat parşiv consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu pe blogul personal. În schimb, scandalul pensiilor militare şi decapitarea Jandarmeriei au trecut în umbră declaraţia lui Cătălin Macovei conform căreia ANI trimite dosare la Parchet, iar procurorii dau \"NUP\" pe bandă rulantă, ceea ce înseamnă ori că oamenii lui Băsescu nu mai ascultă de şeful statului, că doar el îi controla, ori că întreaga camarilă se simte prea puternică pentru a se mai sinchisi de ceva, ori că, da, corupţia a ajuns până în vârful piramidei portocalii!... O mână spală pe alta, nu-i aşa!?
Dar ceea ce s-a strecurat aproape neobservată şi necomentată, în cursul săptămânii ce se apropie de sfârşit, rămâne întrebarea apocaliptică a lui Andrei Pleşu: \"Statul român de azi este duşmanul nostru sau statul românesc de drept are un duşman acum?\" Este o întrebare cu multe răspunsuri, la care vă invit să reflectaţi în acest weekend. Poate şi răspundeţi!... Cred că acest subiect merită un editorial separat!