Depozitar al memoriei trecutului, Muzeul Marinei Române aduce în atenţia contemporanilor, prin colecţiile sale valoroase, istoria navigaţiei şi marinei autohtone, dar nu trece cu vederea nici alte evenimente cu valoare de reper, prin intermediul manifestărilor cu caracter temporar. Din această categorie fac parte și cele două expoziţii inedite deschise ieri și dedicate aviației și parașutismului militar, cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, celebrată pe 20 iulie, de praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.
Deschise la etajul I al muzeului tomitan, în sala „Lentila Farului de la Tuzla”, expozițiile organizate de Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) - filiala Constanţa şi Fundaţia „General Grigore Baştan” invită publicul să descopere file din istoria aviației și parașutismului românesc. Pe lângă foarte multe imagini-document care surprind istoria aviației românești, publicul poate vedea uniforme, ordine şi medalii, piese de navigație aeriană, arme de foc, dar și parașutele BG7M şi BG3, invenţiii ale generalului Grigore Baștan, cel care a făcut parte din prima promoţie de paraşutiști a României, înființată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
PRIMUL PRIMAR CARE ŞI-A VĂZUT ORAŞUL DE SUS, TITUS CĂNĂNĂU Despre istoria fenomenului aviatic constănţean a vorbit publicului preşedintele ARPIA - filiala Constanţa, comandor (r) Vasile Reghintovschi.
„O să fac o trecere succintă prin istoria constănţeană a fenomenului aviatic, care începe în anul 1908, când un tânăr construieşte un planor şi îl lansează, cu bune rezultate, la Eforie”, a spus Vasile Reghintovschi. „În 1912, la hipodromul nostru din Constanţa, unde este cartierul Dacia, a venit un pilot francez cu un avion Bleriot şi făcea zboruri în jurul Constanţei şi cu cei curajoşi. Printre aceştia s-a aflat şi primarul Constanţei de atunci, Titus Cănănău. S-a urcat în aeroplan şi a făcut un zbor de 40 de minute, rotindu-se deasupra oraşului, deasupra Cazinoului, intrând pe mare şi aterizând în aplauzele mulţimii, formată din sute de oameni. Astfel, Titus Cănănău este primul primar din istoria României care şi-a văzut oraşul de sus”, a specificat preşedintele ARPIA Constanța.
O AVIATOARE CONSTĂNŢEANCĂ, MAXUT JALE Acesta a mai prezentat şi alte momente din istoria aviaţiei româneşti, trecând prin cele două războaie mondiale și punând accentul pe doi eroi din cea de-a doua conflagraţie mondială: Horia Agarici şi generalul Constantin Gheorghe.
„Avem şi un panou şi cu aviatoarele noastre de-a lungul vremurilor, unde avem şi o constănţeancă, Maxut Jale (n.r. - născută în 1931), de origine turcă, pe care am dorit să o aduc aici, dar nu am reuşit”, a mai spus comandorul (r) Vasile Reghintovschi.
Expoziţiile vor rămâne deschise la Muzeul Marinei Române până la mijlocul lunii august.