Mihai-Iosif Mihai, cadru didactic în cadrul Universităţii „Ovidius”, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, va lansa, în această joi, cu începere de la ora 16.00, la Biblioteca Judeţeană „Ioan. N. Roman”, volumul intitulat „Istoria psihologiei. Altar al cunoaşterii psihologice”. Lucrarea, apărută la editura Institutul European, va fi prezentată de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi de prof. univ. dr. Marian Cojoc, prorector al Universităţii „Ovidius”.
Potrivit autorului, cartea „Istoria psihologiei. Altar al cunoaşterii psihologice” este dedicată atît celor pentru care „psihologia este o profesiune de credinţă, spre a-i ajuta să găsească drumurile bătute de înaintaşi”, dar şi „celor interesaţi să afle despre raţiunile care au stat la baza naşterii psihologiei ca ştiinţă de sine stătătoare”. Deşi este o lucrare ştiinţifică, volumul aduce în atenţia publicului cititor un fapt mai puţin obişnuit pentru literatura de specialitate psihologică, susţinînd şi o cauză teologică, aceea a necesităţii cultivării credinţei în Dumnezeu, în valorile umane.
Cartea va trezi, fără îndoială, interesul cititorilor, atît candidaţilor şi studenţilor la psihologie, cît şi celor care exercită această profesie şi chiar publicului larg. „Lucrarea oferă o cheie, o paradigmă epistemologică de suport universală a ştiinţei psihologice în care se poate identifica diferenţiat gîndirea psihologică şi culturală a fiecărei societăţi, din antichitate şi pînă în zilele noastre. Totodată, ea pretinde psihologiei şi psihologilor o identitate şi o integritate moral-creştină, verticalitate în faţa valorilor umanităţii şi a derapajelor malefice ale istoriei, inclusiv ale celor din societatea românească, unde, cu doar trei decenii în urmă, învăţămîntul superior psihologic a fost desfiinţat”, spune autorul.
Lucrarea cuprinde zece capitole extrem de interesante, autorul pornind de la „Identificarea psihologiei în istoria societăţii”, vorbind despre „Ştiinţa despre suflet în gîndirea Antichităţii”, „Psihologia creştinătăţii”, „Zorii erei moderne post-medievale – Renaşterea”, „Psihologia Iluminismului – secolul al XVIII-lea”, „Psihologia în atenţia fiziologiei din secolul al XIX-lea”, „Condiţiile transformării psihologiei într-o ştiinţă de sine stătătoare” şi ajungînd la „Nevoia de structurare a psihologiei”, precum şi la „Principalele curente şi orientări”.
Mihai-Iosif Mihai, cadru didactic la Universitatea „Ovidius”- Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, este titular al cursurilor de Psihologie animală şi Etologie, Neuropsihologie, Neurocibernetică şi Istoria Psihologiei şi este membru al Asociaţiei Muzeografilor şi al Asociaţiei Psihologilor din România. Mihai-Iosif Mihai a mai publicat la Institutul European şi cartea „Aproape de sufletul animalelor: O sinteză de psihologie animală şi etologie”, precum şi peste 20 de articole în limbile română şi engleză”. Acesta a obţinut un brevet pentru invenţia cu titlul „Metodă şi aparat de stimulare a instinctului respiraţiei delfinilor” şi a iniţiat practici de întreţinere şi dresare a delfinilor şi programe de cercetare a peştilor la Delfinariul şi la Acvariul din Constanţa.