„O istorie în cretă. Complexul rupestru de la Basarabi - Murfatlar”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziţie la Muzeul de Istorie

„O istorie în cretă. Complexul rupestru de la Basarabi - Murfatlar”

Cultură 17 Mai 2008 / 00:00 1197 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie va găzdui, timp de o lună de zile, expoziţia itinerantă intitulată „O istorie în cretă. Complexul rupestru de la Basarabi - Murfatlar”. Vernisajul va avea loc pe data de 20 mai, la ora 11.00, în sala „Vasile Canarache” de la parterul muzeului. La realizarea expoziţiei au contribuit mai multe instituţii: Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti (IAB), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Institutul Naţional al Monumentelor Istorice (INMI), Columbia University in New York City (CU), Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE).

„O istorie în cretă. Complexul rupestru de la Basarabi - Murfatlar” cuprinde

o serie de lucrări care provin din săpăturile arheologice desfăşurate la Murfatlar-Basarabi în perioada 1957-1962, aflate, în prezent, în colecţiile IAB, MINAC şi MNIR. Materialul documentar prezentat a fost realizat pe baza informaţiei publicate, în principal, de Ion Barnea, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic (1957-1962). De asemenea, expoziţia are la bază documente conţinute de arhivele IAB (carnete de săpătură, fotografii) şi INMI (fotografii şi planuri oferite de Amalia Bilciurescu, din arhiva părinţilor ei, arhitecţii Virgil şi Liana Bilciurescu, participanţi la proiectul de restaurare coordonat de Direcţia Monumentelor Istorice).

Situl arheologic Murfatlar - Basarabi se află pe malul drept a ceea ce a fost Valea Carasu, acum Canalul Dunăre - Marea Neagră, la 20 km vest de Constanţa, pe versantul nordic al dealului Tibişir. Prin caracteristicile arhitectonice, prin varietatea abundenţei de decoraţii incizate, prin prezenţa a numeroase inscripţii, ale căror conţinut şi interpretare continuă să suscite controverse, monumentul s-a constituit într-un exemplu aparte de descoperire, cu probleme particulare de investigare, înregistrare, interpretare, conservare şi punere în valoare. Ansamblul de la Murfatlar - Basarabi a provocat, în special după 1990, interesul unui mare număr de proiecte stiinţifice, care au contribuit la cunoaşterea sitului, conţinînd, totodată, eforturi pentru asigurarea conservării lui. Actuala expoziţie itinerantă îşi propune prezentarea unei părţi din rezultatul combinat al proiectelor de care a beneficiat situl, precum şi readucerea în atenţia publicului a atmosferei de acum jumătate de veac la Murfatlar - Basarabi. Primul vernisaj al expoziţiei a avut loc în luna decembrie 2007, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

Taguri articol


12