O istorie în imagini a petrolului românesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Album de colecţie

O istorie în imagini a petrolului românesc

Cultură 18 Decembrie 2012 / 00:00 1488 accesări

De ani de zile, Gabriel-Octavian Nicolae şi Gheorghe Stănescu au ca pasiune cartofilia, din misterele căreia împart cu generozitate celorlalţi, prezentând valoroasele cărţi poştale la expoziţii sau reunindu-le în volume tematice. Din dorinţa de a împărtăşi cu ceilalţi bucuria de a fi cartofili, cei doi colecţionari constănţeni, împreună cu un alt pasionat de istorie veche, Valeriu Iancu, au editat albumul „Petrolul românesc. Istorie în imagini”. Cartea este o valoroasă colecţie de cărţi poştale ilustrate, însoţită de un text bilingv (română-engleză), care completează şi susţine imaginile. Prin acest volum, autorii marchează, totodată, 155 ani de istorie a... petrolului românesc. Lansarea albumului a avut loc, ieri, în aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, în prezenţa celor doi co-autori, Gabriel-Octavian Nicolae şi Gheorghe Stănescu (Valeriu Iancu fiind absent din motive întemeiate) şi a unui public distins.

UN „MUZEU” CU „NESTEMATE” ÎNTRE COPERŢI Moderatorul întâlnirii a fost cunoscutul arhitect constănţean Radu Cornescu, iar prezentarea volumului a fost făcută de cei doi co-autori, precum şi de istoricul prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Acesta a apreciat altruismul şi efortul de documentare al co-autorilor, punând accentul pe rolul pe care l-a jucat petrolul românesc în relaţiile internaţionale, în special în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Am conceput această carte demult, de când am început să adunăm aceste nestemate (n. r. cărţi poştale ilustrate), care se găsesc foarte greu, la ora actuală”, a spus co-autorul volumului Gheorghe Stănescu. De profesie inginer chimist, colecţionarul a tras un semnal de alarmă asupra gestionării petrolului, o resursă epuizabilă.

Pentru preşedintele Asociaţiei de Filatelie, Numismatică şi Cartofilie Constanţa, Gabriel-Octavian Nicolae, volumul are o importanţă specială, sentimentală. „M-am născut la Rîfov, lângă Ploieşti, exact la o sută de ani de la înfiinţarea primei rafinării din lume. Am copilărit la Ploieşti, lângă cele mai renumite rafinării”, a spus Gabriel-Octavian Nicolae. „Cadoul pe care noi îl primim acum, în preajma sărbătorilor, este prezenţa dvs. atât de caldă şi numeroasă aici, iar darul pe care noi vi-l facem este acest volum al cărui creier, suflet şi motor este Gheorghe Stănescu. El este specialist în ceea ce priveşte cartofilia cu tematica petrol”, a adăugat Gabriel-Octavian Nicolae.

Albumul a apărut în condiţii grafice deosebite, la editura constănţeană Steaua Nordului.

NET

Fără să-şi propună să facă o apologie a industriei petroliere româneşti, co-autorii volumului insistă asupra a trei aspecte esenţiale, de necontestat, în ceea ce priveşte pionieratul românesc în acest domeniu. Astfel, cei care vor citi această carte trebuie să reţină că, în 1857, la Rîfov, lângă Ploieşti, a intrat în funcţiune prima rafinărie de petrol din lume şi că prima capitală din lume care a folosit la iluminatul stradal petrolul lampant de la Ploieşti a fost Bucureşti (nu Viena, cum se face confuzie). De asemenea, nu în ultimul rând, important este şi faptul că România este înregistrată într-o prestigioasă publicaţia mondială ca fiind prima ţară cu o producţie a anului 1857 de 275 tone de petrol.



12