Istoria teatrului pentru copii din Constanţa - fie că este numit teatru de animaţie, de păpuşi sau, mai nou, din 2003, Teatrul pentru Copii şi Tineret - se cere imperios a fi aşternută pe hârtie, atunci când se vorbeşte despre 55 de ani de existenţă a muzei Thalia pe tărâmuri dobrogene, în slujba celor mai mici dintre spectatori, copiii de altădată, bunicii, adulţi şi picii de acum. Şi cine poate face mai bine acest lucru dacă nu Anaid Tavitian, a cărei viaţă se confundă de trei decenii cu mişcarea teatrală de la malul mării?! Ei bine, visul de a avea o istorie, ce-i drept... sentimentală, dar cu repere ferme, „aşternută” între pagini, va deveni în curând realitate pentru iubitorii de cultură din Constanţa, pentru oamenii scenei şi pentru toţi cei ce cred cu tărie în arta binefăcătoarea a muzei Thalia.
La această „istorie sentimentală” lucrează de ceva vreme îndrăgitul secretar al Teatrului de Stat, Anaid Tavitian, o adevărată „enciclopedie” când vine vorba despre paşii Thaliei la malul mării. Proiectul şi dorinţa de a scrie un volum dedicat acestui segment important al mişcării artistice constănţene încep să devină realitate, aşa cum un personaj de spectacole „se naşte”, precum... „Copilul din stele”. Cartea însumează deja peste 150 de pagini şi probabil va fi lansată, dacă se vor găsi fonduri pentru a vedea lumina tiparului, chiar de ziua Teatrului pentru Copii şi Tineret, pe 14 decembrie.
„A fost odată ca niciodată”. Cartea, al cărei titlu nu este încă aşternut pe hârtie, va oferi cititorilor o incursiune fascinantă în lumea teatrului pentru cei mici, amintiri şi întâmplări hazlii cu păpuşi, actori, regizori, scenografi, compozitori şi alţi oameni ai scenei (de pe scenă şi din spatele ei). Tomul se va deschide cu un capitol ce va reuni mesajele trimise de creatori la ceas aniversar şi va continua cu alte capitole incitante sub formula magică a basmelor „A fost odată ca niciodată”, despre istoricul teatrului, întemeietorii săi, despre regizori, scenografi şi spectacole, dar şi despre actori, care se vor regăsi în capitolul „Elogiu modestiei”. Nu vor lipsi informaţii despre prestigiosul Festival „Săptămâna Teatrelor de Păpuşi”, dar nici despre echipa actualului Teatru pentru Copii şi Tineret, condusă cu deosebită dăruire şi abnegaţie de Lică Gherghilescu.
Anaid Tavitian şi-a mai pus amprenta asupra unor volume valoroase care reflectă viaţa artistică de la malul mării, sub patronajul Thaliei, precum: „Thalia Ex Ponto la cumpăna de milenii. O istorie sentimentală a Teatrului Dramatic constănţean“ şi „Leac pentru drac“, scrise în colaborare cu regretata Georgeta Mărtoiu.