O jurnalistă japoneză a murit în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Victime colaterale

O jurnalistă japoneză a murit în Siria

Externe 22 August 2012 / 00:00 391 accesări

O ziaristă japoneză a fost ucisă în timp ce se afla în misiune la Alep, iar alţi doi reporteri arabi şi un al treilea turc au fost daţi dispăruţi în acest oraş, al doilea ca mărime din Siria, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Jurnalista japoneză şi-a pierdut viaţa la Suleiman al-Halabi, cartier din zona de est a Alepului, unde luni dimineaţă au izbucnit confruntări violente între trupele fidele regimului şi insurgenţi. Nu se ştie pentru ce mass-media lucrau ziariştii amintiţi, dar se ştie că unul dintre cei doi reporteri arabi era o libaneză, iar celălalt, un corespondent arab al unui grup de presă american. O înregistrare video publicată de rebeli pe YouTube arată corpul unei femei întinse într-o sală şi prezentată ca ziarista japoneză ucisă de membri ai shabiha (miliţiile fidele Damascului). Pe braţul ei drept se vede o rană profundă iar alături de ea se află un bărbat cu trăsături asiatice care pare să solicite ajutorul unui medic. AFP nu a fost în măsură să confirme independent aceste informaţii şi nici autenticitatea înregistrării video.

ROMÂNI EVACUAŢI Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul săptămânii trecute a avut loc o nouă acţiune de repatriere din Siria, în cadrul căreia au fost evacuaţi 24 de cetăţeni români şi patru cetăţeni sirieni, membri de familie, pe ruta Damasc - Beirut. Operaţiunea s-a realizat cu sprijinul misiunilor diplomatice ale României la Damasc, respectiv Beirut. MAE reaminteşte că ambasada României în Siria este în permanent contact cu cetăţenii români din zonele de conflict, acordându-le sprijinul necesar în funcţie de situaţia specifică în care aceştia se află. Pentru ca autorităţile române să poată identifica cele mai adecvate modalităţi de sprijin este necesară înregistrarea prealabilă la misiunea diplomatică. Apelul MAE către cetăţenii români aflaţi în Siria este ca aceştia să se înregistreze în Registrul Unic al ambasadei României la Damasc, situaţie care le va permite să fie informaţi în legătură cu posibilităţile de asistenţă consulară şi cu situaţia din zonă. În cadrul Departamentului Consular din MAE funcţionează o linie telefonică (+40.21.319.21.37) la care cetăţenii români din Siria pot suna non-stop. MAE recomandă cetăţenilor români care se mai află în Siria să părăsească teritoriul acestui stat, cât mai curând posibil, prin mijloacele de transport încă operaţionale.

AVERTISMENTUL LUI OBAMA SUA au menţionat, luni, posibilitatea unei intervenţii militare în Siria, dacă se vor disloca sau folosi arme chimice în această ţară, unde luptele dintre insurgenţi şi forţele guvernamentale cresc în intensitate, în special în Alep. ”Până acum nu am dat niciun ordin pentru o intervenţie militară în Siria dar dacă vom începe să vedem arme chimice mutate sau folosite, acest lucru îmi va schimba modul de gândire. Supraveghem situaţia atent, am pregătit o serie de planuri şi le-am exprimat clar tuturor forţelor din regiune că este vorba despre o linie roşie pentru noi şi că vor fi consecinţe enorme, dacă se va depăşi”, a avertizat preşedintele Obama. Preşedintele francez, Francois Hollande, a repetat că o soluţie politică în Siria nu va fi posibilă fără plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, el discutând acest subiect cu noul mediator internaţional, Lakhdar Brahimi. Damascul acuză constant Arabia Saudită şi Qatarul că aprovizionează insurgenţii cu armament. Cel puţin 131 de persoane, dintre care 57 civili, 37 militari şi 37 rebeli, au fost ucise luni, potrivit unui bilanţ provizoriu al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, care a estimat un număr de 23.000 de morţi de la debutul revoltei, în martie 2011.



12