„O lecție de justiție“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un parlamentar constănțean acuză „câmpul tactic“

„O lecție de justiție“

Politică 28 Februarie 2018 / 14:08 1222 accesări
Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu: „Sentimentul de încredere că statul de drept, legalitatea, justiția nu sunt abstractizări teoretice“

Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu: „Sentimentul de încredere că statul de drept, legalitatea, justiția nu sunt abstractizări teoretice“

Senatorul PSD, Tit-Liviu Brăiloiu, a prezentat, miercuri, 28 februarie, în Parlamentul României o declarație politică privind actul de justiție care a avut loc în după-amiaza zilei de 22 februarie, reprezentat prin declarația ministrului Justiției, Tudorel Toader. „Prezentarea de către ministrul Justiției a raportului privind activitatea managerială a conducerii DNA a avut darul ca după o perioadă destul de îndelungată și de controversată să restabilească și să întărească sentimentul de siguranță și încredere în ceea ce conceptual denumim stat de drept, concept realizat în practica socială prin independența instanțelor judecătorești, care asigură supremația legii în orice situație și față de orice persoană, respectarea reală și nu doar afirmată în conferințe a drepturilor și libertăților fundamentale consfințite în Constituție.

Sentimentul de încredere că statul de drept, legalitatea, justiția nu sunt abstractizări teoretice care pot permite interpretări și acțiuni după bunul plac al fiecăruia a avut drept motivație modul științific argumentat al raportului, caracterul său metodic, elevat, care răspunde în mod evident unei necesități sociale stringente și nicidecum unei comenzi politice.

Am făcut de la început aceste precizări, pe care de altfel o țară întreagă le cunoaște, deoarece argumentele faptice prezentate în raport au avut drept consecință degringolada și panica celor care sperau în perpetuarea atitudinilor discreționare, de sfidare a bunului simț, a legii, inclusiv a Constituției.

„Acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”, a concluzionat ministrul Justiției, profesor universitar, doctor în Drept, rectorul Universității din Iași, membru titular al Comisiei de la Veneția. Actele și faptele de netolerat într-un stat de drept, concretizate în cele 20 de puncte ale sintezei prezentate de elevatul intelectual și incontestabilul profesionist, nu au fost înfăptuite de oricine, ci de însăși persoana numită cu avizul negativ al CSM să conducă lupta anticorupție pe baza legii, adică aceea numită pentru ca tocmai prin propria activitate să nu permită asemenea fapte. (...(Cele 20 de puncte ale sintezei au fost însă devastatoare pentru șefa DNA, a cărei activitate managerială nu îndrăznise nimeni să o verifice timp de 10 ani, deși legea impune un control și un raport anual, situație absolut inacceptabilă, care i-a permis afirmația dictatorială „Noi suntem DNA”, copiată parcă după lozincile scandate în perioada 1937-1940. Dar nu numai lozinca, ci și acțiunea practică timp de un deceniu, perioadă în care justiția a devenit „câmp tactic” îndreptat cu precădere împotriva oamenilor politici și întreprinzătorilor naționali, în care principala armă au constituit-o cele peste 36 000 de mandate pe siguranță națională (mai multe decât ale FBI), mărturiile mincinoase (adică ele însele infracțiuni), intimidarea și șantajarea martorilor (abuzuri), încălcarea prezumției de nevinovăție (Directivă europeană).

Mai mult decât atât, numai în 2017, activitatea discreționară a șefei DNA a produs 3 conflicte juridice de natură constituțională, sfidând și încălcând autoritatea Parlamentului, a însăși Curții Constituționale, pentru care a fost chemată în fața instanței de contencios constituțional. În care alt stat de drept, cu excepția României, ar fi fost posibilă o asemenea acțiune care să nu necesite intervenția de urgență a instituțiilor abilitate?

Deci, nu instituția ca atare a fost vizată de acest raport, nu existența și scopul înființării acesteia, ci repunerea pe baze legale a activității manageriale a conducerii DNA. În concluzie, un funcționar al statului, cum este șefa DNA, nu se poate confunda cu statul sau să se substituie acestuia sau uneia din instituțiile sale. Însuși conceptul, dar și denumirea de funcționar presupun obligația de a asigura funcționarea părții din sistemul social în care este numit, și nu disfuncția, obstrucționarea, încălcarea legii.”

Senatorul social-democrat a vorbit în declarația sa politică și despre cei care se opun raportului prezentat de ministrul Tudorel Toader: „În lungul șir de susținători mereu constrânși la ridicol din lipsă de argumente se înscriu și anonimii ( de ce anonimi?) autori ai declarației Platformei România 100, dna. Monica Macovei, autoarea legilor impuse și nu adoptate democratic de Parlament, dna. Raluca Prună, autoarea ordonanței din 2016 care a încălcat prevederile exprese ale Constituției, dna. Raluca Turcan, a cărei cultură politică se reduce la jigniri adresate continuu Executivului și care culminează cu exclamația „Demisia!”, dl. Ludovic Orban, „penalul” președinte al PNL, care conduce partidul din stradă, țopăind pe ritmul unor versuri precum „Cine nu sare // Intră la răcoare“. Îmi exprim convingerea că prin expunerea din 22 februarie a ministrului Justiției s-a reintrat pe făgașul normal al legalității, care este absolut și stringent necesar să fie reiterat instituțional de președintele României, „garantul respectării Constituției și bunei funcționări a instituțiilor statului”, a concluzionat Tit-Liviu Brăiloiu.



12