O lecţie esenţială de etnografie, la muzeu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Costumul popular românesc din Dobrogea

O lecţie esenţială de etnografie, la muzeu

Cultură 08 Februarie 2012 / 00:00 1155 accesări

În spaţiul expoziţional primitor de la parterul Muzeului de Artă Populară (MAP), pasionaţii de etnografie sunt aşteptaţi să viziteze o expoziţie specială: „Costumul popular românesc din Dobrogea”.

PIESE DE PATRIMONIU DE VALOARE EXCEPŢIONALĂ Alcătuită din piese de patrimoniu de valoare excepţională, cu o vechime de aproximativ 200 de ani, culese din satele dobrogene în urma cercetărilor de teren efectuate în urmă cu 35-40 de ani, expoziţia este extrem de importantă din punct de vedere documentar. Ea „atestă” faptul că Dobrogea are un port specific şi reprezentativ, care nu este tributar, aşa cum insinuează neofiţii, influenţelor orientale. „Colecţia de costum popular românesc din Dobrogea este rezultatul acestei cercetări în toate satele din Dobrogea, până când a fost depistat costumul autentic românesc, astfel încât, astăzi, Dobrogea este corect reprezentată pe harta etnografică a României”, a spus directorul MAP, dr. Maria Magiru.

ELEMENTE COMUNE ŞI CARACTERISTICI ZONALE Costumul popular românesc din Dobrogea prezintă elemente comune ale portului popular care se regăsesc în toate zonele etnografice ale ţării, dar şi caracteristici zonale. „Din Dobrogea până în Moldova, Banat sau Transilvania, se constată anumite caracteristice comune în privinţa materiei prime folosite, croielii şi structurii diferitelor piese, precum şi a ornamenticii, cromaticii şi alcătuirii de ansamblu a costumului popular”, a declarat dr. Maria Magiru.

Vârsta impune coloritul şi bogăţia ornamentală În cele două săli de expoziţie, costumele sunt prezentate în funcţie de categoriile de vârstă: de la costum de fetiţă, de tânără până la costume de bătrână (mai sobre din punct de vedere ornamental şi colorit), dar şi costume şi piese auxiliare specifice îndeletnicirilor (păstorit). Expoziţia ce reuneşte costume populare din Oltina, Băneasa, Ostrov, Dunăreni şi Vlahi este însoţită de un bogat material explicativ, care oferă informaţii despre piesele de port, precum şi de imagini cu detalii de broderie.

SURSE DE INSPIRAŢIE Astfel, expoziţia „Costumul popular românesc din Dobrogea” reprezintă o necesară lecţie de etnografie şi de istorie locală, deopotrivă. Mai mult, reprezentanţii ansamblurilor populare pot să se inspire din aceste piese de colecţie. „Am reuşit să facem câteva prototipuri de costum în ateliere rurale care să servească de model pentru tineri”, a mai spus dr. Maria Magiru.

Taguri articol


12