O lume de vis, de la Balcic la Sulina, pe simeze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tabăra de Pictură „Pontul Euxin”, la final

O lume de vis, de la Balcic la Sulina, pe simeze

Cultură 19 Septembrie 2015 / 14:55 671 accesări

Cea de-a III-a ediție a Taberei de Pictură „Pontul Euxin”, cu tema „Dobrogea interbelică - de la Sulina la Balchik”, se va încheia în această duminică. Cu acest prilej, începând cu ora 18.00, la Muzeul de Artă, iubitorii de artă pot vedea tablourile de poveste în care se reflectă o lume de vis, o lume unică și originală, așa cum este și Dobrogea. Aceste lucrări poartă semnătura a 17 creatori din Constanța, București, Cluj și Iași.

După ce artiștii au mers de la Sulina la Balcic, în căutarea inspirației, joi seară ei și-au fixat „reperele” teoretice și spirituale ale unei călătorii magice, pline de simboluri și de istorie. „Ghizi” pentru această incursiune pe tărâmul ars de soare, inundat de lumină și scăldat de apele Dunării și ale Mării Negre au fost coordonatorul artistic al taberei, Daniela Țurcanu-Caruțiu, academicianul Răzvan Theodorescu și criticul de artă Mircea Oliv. Ei au susținut comunicări în cadrul seminarului cu tema „Tradiţia picturii interbelice în Dobrogea - de la Sulina la Balchik”.

O TEMĂ INEDITĂ ȘI STIMULATOARE „De data aceasta, tabăra are o temă inedită, foarte frumoasă și extraordinar de stimulatoare pentru tinerii creatori”, a spus, în deschiderea seminarului, coordonatorul artistic al taberei, Daniela Țurcanu-Caruțiu. Afirmația a fost susținută și de academicianul Răzvan Theodorescu, care a precizat: „Ediția din acest an este absolut remarcabilă. Tinerii au realizat un omagiu pictural al Dobrogei”.

„Cred că această tabără ar trebui să se internaționalizeze, iar acest lucru ar trebui făcut și pentru că în Europa de azi există un spațiu specific: coridorul cultural răsăritean care merge din Asia Mică, Stambul, o parte a Bulgariei, Dobrogea, Basarabia până în Ucraina, deoarece acolo e Cetatea Albă”, a mai spus academicianul care, în anul 1974, a lansat conceptul de „coridoare culturale”, ce a făcut carieră în literatura de specialitate.

Coordonatorul artistic al taberei, Daniela Țurcanu-Caruțiu, a făcut o trecere în revistă a pictorilor care au creat la Sulina și Balcic, realizând o prezentare Power-point a unor lucrări definitorii pentru cele două spații care, potrivit criticului de artă Mircea Oliv, cuprind în ele „o lume terestră și acvatică” de o frumusețe covârșitoare.

„Având în vedere că peisajul e aproape neschimbat, mă aștept să regăsesc în expoziție lucrări cu o configurație artistică nu foarte diferită de cea din lucrările pictorilor consacrați care au lucrat în plein air”, a conchis Daniela Țurcanu-Caruțiu.

„Am inițiat acest eveniment în ideea de a susține tinerii artiști. De la ediție la ediție, valoarea lucrărilor a crescut. (...) Voi propune autorităților locale să facem împreună mai multe ediții, mai bune și, de ce nu, internaționale, mai ales că tabăra se numește „Pontul Euxin”, definitoriu pentru acest spațiu dobrogean“, a spus omul de afaceri Florin Cârstocea, inițiatorul Taberei „Pontul Euxin“.

Tabăra de Pictură „Pontul Euxin“ a debutat în septembrie 2013, având ca temă „Briza mării“. Tema celei de-a doua ediții, care s-a desfășurat în august - septembrie 2014, a fost „Creștinismul în Dobrogea“.

Taguri articol


12