O lume specială, descoperită la Gala Folk „Sonar”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O lume specială, descoperită la Gala Folk „Sonar”

Cultură 03 Noiembrie 2009 / 00:00 680 accesări

Studioul de spectacole speciale „Sonar” a pregătit, duminică seară, în prima zi a lunii „Brumar”, un moment special dedicat celor care vor să se relaxeze, la sfârşit de săptămână, urmărind un spectacol lipsit de formalism, în care artele se îmbină în mod fericit. Teatrul pentru Copii şi Tineret a fost gazda acestui eveniment deosebit, la care a luat parte, în număr mare, un public de toate vârstele, însetat de poezie şi frumos.

„Ne vom strădui să reluăm seria spectacolelor ‘Sonar’ într-o nouă locaţie şi o nouă formulă”, a precizat membrul fondator, regizorul, scenaristul şi coordonatorul studioului de spectacole speciale „Sonar”, Gigi Căpăţînă - Doinaru, care, în deschiderea Galei Folk, a promis publicului ceva deosebit. Nici spectatorii nu aveau să fie înşelaţi. Talentaţii elevi ai trupei de teatru „Iulia Hasdeu”, de la Şcoala nr. 12 „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, au prezentat publicului, amuţit de uimire şi admiraţie, sceneta „Dansul hârtiilor”, după schiţa „Petiţiune” de I.L. Caragiale, în regia profesorului Valentin Sgarcea, cel care, după douăzeci de ani, revine în atenţia publicului. Bogdan Anti (Funcţionar I), Cosmin Giurgea (Funcţionar II), Iulian Cenuşe (Petiţionar I), Răzvan Cojocaru (Petiţionar II), Valentin Dospinescu (Băiatul), Anamaria Polifon (Fata din vis I), Patricia Prăjişteanu (Fata din vis II), Tiberiu Oprea şi Bianca Mârşu (câini comunitari), Iulia Tucă (O damă-mesager), cărora li s-a alăturat şi regizorul tehnic şi recuziterul Radu Iordan, au dovedit că au meritat din plin cele patru premii de interpretare şi Trofeul Festivalul Naţional de Dramaturgie pentru Copii de la Braşov, ediţia 2009. Talentul copiilor este, după cum a precizat Gigi Căpăţînă, „replica vie şi concludentă la pesimismul care face ravagii în rândul părinţilor”.

În urmă cu două decenii, profesorul Valentin Sgarcea monta spectacole care ieşeau din norma şi conformismul epocii, pe texte de Nichita Stănescu sau Matei Vişniec. Acum, după ce a revenit în peisajul artei dramatice, profesorul de limba română, lucrând cu copii de gimnaziu, în afara orelor de program, le însămânţează copiilor dragostea de cuvânt românesc şi dă un exemplu în această perioadă în care „învăţământul românesc duce lipsă de acte împlinite, de lucruri duse la capăt”.

Sensibilitate şi folk

Un alt moment de mare încărcătură emoţională în cadrul Galei Folk a fost oferit de trupa de dans „Shadows”, care, prin momentele acrobatice şi sincronizarea perfectă, a captat atenţia privitorilor, care au aplaudat la scenă deschisă. Cine crede că folk-ul nu mai are multe de oferit se înşală. Textele de calitate, de cele mai multe ori versuri ale unor poeţi celebri, tinerele talente care îmbrăţişează acest gen şi experienţa seniorilor sunt doar câteva dintre argumentele care însoţesc ideea că folk-ul va dăinui mereu, chiar dacă, în prezent, nu este la mare căutare, cum de altfel nu sunt nici poezia sau lucrurile cu adevărat valoroase. Duminică seară, pe scena Teatrului pentru Copii, „dificila” misiune de a deschide propriu-zis Gala Folk i-a revenit micuţei Ioana din Costineşti. La numai şase ani, Ioana, având alături o chitară de dimensiune clasică, a debutat în faţa publicului, acompaniată la tobe de profesorul său, Walter Ghicolescu. Micuţa artistă şi-a înfrânt emoţiile şi a delectat publicul cu timbrul plăcut al vocii sale. Seniorii folk-ului de la malul mării, Laurenţiu Marinescu - care a prezentat piese de pe noul album, „Câmpii de dragoste şi flori” -, acompaniat de Dan Ioniţă, Mariana Butnaru, Costel Botezatu şi Walter Ghicolescu, au demonstrat tuturor că folkiştii sunt oameni cu o sensibilitate aparte.

Taguri articol


12